Křupavé pečené brambory

  • 19.10.2015.
  • Snadné
  • 4
  • 55 min

Není nic lepšího a lahodnějšího než dokřupava opečené brambory.

Ingredience

  • cca 1 kg brambor
  • 4 lžíce oleje na vaření
  • 20 g nakrájené pancetty
  • 15 g kořenící směsi Podravka na pečené brambory
  • 1 lžíce nasekané pažitky

Příprava

  1. 1.
    Brambory nakrájejte na klínky a osušte.
  2. 2.
    Uspořádejte velký plech pečícím papírem, uspořádejte brambory a pokapejte olejem. Nahoru položte plátky pancetty nebo slaniny a pečte v horké troubě při 220 °C asi 45 minut, dokud nebudou brambory zlaté a křupavé.
  3. 3.
    Posypejte kořenící směsí a promíchejte.
  4. 4.
    Brambory servírujte posypané nasekanou petrželkou jako hlavní jídlo nebo s masem.

Malé tajemství

Pokud brambory před pečením uvaříte, můžete zkrátit dobu pečení. Během pečení budou absorbovat méně tuku.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 299 / 1.250 - -
Tuky g 16,36 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 2,52 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 3,85 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 9,35 - -
Sacharidy g 31,98 - -
Vláknina g 6,27 - -
Bílkoviny g 8,29 - -
Sůl g 0,30 0 0
Vitamín D μg 0,60 0 0
Niacin mg 4,82 34 24
Kyselina pantotenová mg 0,76 11 11
Draslík (K) mg 1.073,65 29 29
Vápník (Ca) mg 78,66 8 8

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)