Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Kuře na bílém víně

  • 16.05.2013.
  • Snadné
  • 6
  • 45 min

Nejjemnější kuře, flambované s brandy, podávané se smetanovou omáčkou, bramborovými noky a lahodnou směsí hub.

Ingredience

  • 75 g másla
  • 1-1,2 kg kuřete (paličky, stehna, prsa)
  • mletý muškátový ořech
  • 30 ml Armagnacu (brandy)
  • 1 cibule (120 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml bílého vína (ryzlink)
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 1 kg hotových bramborových noků
  • 200 g hub (žampiony, shiitake atp.)
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce petrželky, nasekané

Příprava

  1. 1.
    V menší pánvi rozpusťte máslo.
  2. 2.
    Kuře okořeňte muškátovým oříškem a smažte jej v rozpuštěném másle, dokud nezezlátne.
  3. 3.
    Přilijte brandy a flambujte.
  4. 4.
    Přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek, podlijte vínem a posypejte lžičkou Podravka přísady.
  5. 5.
    Vařte pod pokličkou na mírném plameni cca 30 minut, podle potřeby přidejte trochu vody.
  6. 6.
    Zatímco se kuře dusí, uvařte noky.
  7. 7.
    Na rozpáleném oleji za stálého míchání osmažte plátky hub. Osolte a opepřete podle chuti.
  8. 8.
    Ozdobte nasekanou petrželkou.

Servírování

Kuře, smažené žampiony a bramborové noky uspořádejte na talíře a podávejte.

Rada

Smíchejte mouku, smetanu a žloutek a přidejte do omáčky krátce před dokončením. Získáte tak omáčku plné sametové chuti.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 768 / 3.210 - -
Tuky g 44,85 - -
Sacharidy g 35,47 - -
Vláknina g 2,55 - -
Bílkoviny g 45,20 - -
Sůl g 2,08 0 0
Vitamín A μg 1.232,95 31 25
Niacin mg 22,21 159 111
Kyselina pantotenová mg 3,30 47 47
Draslík (K) mg 857,27 23 23
Vápník (Ca) mg 98,25 10 10
Fosfor (P) mg 460,54 58 58

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)