Kuře na pivu

  • 14.05.2014.
  • Střední
  • 4
  • 60 min

Vychutnejte si kuře pečené v omáčce z piva s restovanými bramborami podávané se svěžím salátem z kysaného zelí lehce přelitý dýňovým olejem.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 6 lžic oleje
  • 800 g kuřecích paliček a stehen
  • špetka tymiánu
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 200 ml pivo typu "ale"

Příprava

  1. 1.
    Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Osolte a promíchejte se 3 lžícemi oleje. Vložte na plech a pečte cca 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  2. 2.
    Kuřecí maso ochuťte špetkou tymiánu a lžící Podravka přísady.
  3. 3.
    Zbývající olej zahřejte v pánvi, přidejte kuře a smažte ze všech stran na středním plameni. Zalijte pivem a vařte na mírném plameni dalších cca 5 minut.
  4. 4.
    Na téměř hotové brambory přidejte kuře i s omáčkou, vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut.

Servírování

Hotové kuře a pečené brambory podávejte se salátem z kysaného zelí lehce přelitý dýňovým olejem.

Rada

K pečeným bramborám můžete přidat cuketu, mrkev nebo další zeleninu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 673 / 2.813 - -
Tuky g 38,10 - -
Sacharidy g 33,79 - -
Vláknina g 6,53 - -
Bílkoviny g 45,43 - -
Sůl g 2,57 0 0
Vitamín A μg 209,00 5 4
Vitamín D μg 24,00 12 12
Niacin mg 22,90 164 115
Kyselina pantotenová mg 3,14 45 45
Draslík (K) mg 1.470,95 40 40
Vápník (Ca) mg 110,78 11 11
Fosfor (P) mg 410,03 51 51

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)