Kuře s ajvarovou náplní

  • 08.05.2014.
  • Střední
  • 4
  • 40 min

Vychutnejte si tento chuťově skvěle vyvážený recept na šťavnaté kuře.

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou (4 řízky)
  • Podravka přísada
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 ml oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 1 kostka slepičího bujónu Podravka
  • 100 ml smetany
  • Na náplň:
  • 2 polévkové lžíce ajvaru jemného Podravka
  • 1 lžíce strouhanky
  • 50 g jarní cibulky
  • 1 lžíce petrželky, nasekané
  • 1 vejce

Příprava

  1. 1.
    Kuřecí řízky nakrojte z tlustší strany tak, abyste vytvořili kapsu. Řízky posypejte Podravka přísadou.
  2. 2.
    V misce smíchejte ajvar, strouhanku, jemně nasekanou jarní cibulku a petrželku, přidejte vejce a dobře promíchejte.
  3. 3.
    Pomocí zdobičky naplňte kuřecí řízky připravenou směsí a otvor zajistěte párátkem.
  4. 4.
    Řízky obalte v mouce a osmažte na pánvi s trochou oleje ze všech stran. Podlijte vínem, přidejte vodu, kostku slepičího bujónu a vařte na mírném plamenu cca 10 minut.
  5. 5.
    Přidejte smetanu a krátce povařte.
  6. 6.
    Podávejte s noky uvařenými v mírně osolené vodě.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 768 / 3.210 - -
Tuky g 53,61 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 1,46 - -
Sacharidy g 22,55 - -
Vláknina g 265,23 - -
Bílkoviny g 46,15 - -
Sůl g 3,88 0 0
Vitamín A μg 1.185,09 30 24
Vitamín D μg 71,99 36 36
Niacin mg 25,36 181 127
Kyselina pantotenová mg 2,04 29 29
Draslík (K) mg 678,62 18 18
Vápník (Ca) mg 331,19 33 33
Fosfor (P) mg 549,29 69 69

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)