Kuře s jemnou středomořskou omáčkou

  • 07.07.2013.
  • Střední
  • 4
  • 25 min

Tyto kouzelné kuřecí kousky restované s hráškem a rajčaty, podávané s bramborovými noky a sypané strouhaným sýrem jsou předurčeny k tomu, aby se staly další klasikou na vašem stole.

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou
  • 200 g mraženého hrášku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml pasírovaných rajčat Podravka
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce petrželky, nasekané
  • 2 balení noků
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce Podravka přísady

Příprava

  1. 1.
    V pánvi zahřejte olej a orestujte kuře nakrájené na kousky.
  2. 2.
    Smíchejte utřený česnek s mraženým hráškem. Prohřejte a přimíchejte pasírovaná rajčata.
  3. 3.
    Ochuťte Podravka přísadou, přidejte víno a vařte na mírném ohni 5 – 10 minut.
  4. 4.
    Dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním posypejte nasekanou petrželkou.

Servírování

Kuře podávejte s vařenými bramborovými noky a posypané strouhaným parmezánem.

Rada

Pokud máte rádi omáčku hustější, přidejte lžičku škrobu rozmíchanou v trošce vody.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 818 / 3.419 - -
Tuky g 42,58 - -
Sacharidy g 42,67 - -
Vláknina g 7,76 - -
Bílkoviny g 42,67 - -
Sůl g 4,24 0 0
Vitamín A μg 2.612,51 65 52
Vitamín D μg 18,00 9 9
Niacin mg 26,85 192 134
Kyselina pantotenová mg 1,71 24 24
Draslík (K) mg 1.301,13 35 35
Vápník (Ca) mg 115,48 12 12
Fosfor (P) mg 461,16 58 58

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)