Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Kuře se zeleninou

  • 13.07.2006.
  • Střední
  • 6
  • 60 min

Mnoho čerstvých kořenicích bylinek je znakem belgické kuchyně, a jedním z typických příkladů je následující recept. Zajímavý je také poměr množství masa a zeleniny – ani jedno nepřevládá, všechno je velmi harmonické!

Ingredience

  • 30 g másla
  • 300 g mrkve
  • 450 g pórku (bílá část)
  • 10 malých bílých česneků
  • 1 kg kuřecího (stehýnka horní a dolní, prsa)
  • 1 lžíce Podravky Natura
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 svazeček petrželky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého estragonu
  • bobkový list
  • 300 ml vody
  • 450 g mraženého hrášku
  • 200 g brokolice

Příprava

  1. 1.
    Máslo rozpusťte, přidejte mrkev a pórek, nakrájené na kolečka, česnáček lékařský a krátce orestujte.
  2. 2.
    Kuřecí maso nakrájejte na kousky, posypejte Podravkou a pepřem a poklaďte na zeleninou.
  3. 3.
    Čerstvou petrželku, tymián, estragon a bobkový list zavažte kuchyňskou nití a přidejte k masu a zelenině. Podlijte vodou a duste zakryté na mírném ohni asi 20 minut. Nádobou občas protřeste.
  4. 4.
    Přidejte hrášek a na růžičky rozdělenou brokolici a duste ještě 20 minut.

Servírování

Teplé maso podávejte se zeleninou.

Rada

Toto jídlo můžete zahustit lžičkou škrobové moučky Gussnel, rozmíchanou v troše vody.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 489 / 2.044 - -
Tuky g 17,12 - -
Sacharidy g 28,54 - -
Vláknina g 7,54 - -
Bílkoviny g 54,67 - -
Sůl g 1,10 0 0
Vitamín A μg 15.134,00 378 303
Vitamín D μg 22,80 11 11
Vitamín C mg 48,62 65 54
Niacin mg 27,88 199 139
Draslík (K) mg 957,04 26 26
Vápník (Ca) mg 119,47 12 12
Fosfor (P) mg 454,08 57 57

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)