Kuřecí prsa pečená v troubě

  • 19.10.2015.
  • Snadné
  • 6
  • 85 min

Vychutnejte si lahodná šťavnatá kuřecí prsíčka ovoněná šalvějí a tymiánem, pečená v troubě s brambory.

Ingredience

  • 1,2 kg brambor
  • sůl
  • 2 celá kuřecí prsa s kůží (500 g)
  • 1 kořenící směs Podravka Zlaté kuře
  • 3 lžíce másla (50 g)
  • 50 ml bílého vína
  • 40 ml olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • 1 červená chilli paprika
  • 12 čerstvých lístků šalvěje

Příprava

  1. 1.
    Brambory oloupeme a nakrájíme na klínky. Do hrnce s vroucí vodou přidáme sůl. Vaříme brambory 10 minut a poté je scedíme.
  2. 2.
    Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a posypeme ze všech stran kořenící směsí. Poté je vložíme do pekáče kůží nahoru. Uvařené brambory rozmístíme kolem kuřete. Máslo rozpustíme a přelijeme jím kuře.
  3. 3.
    Brambory přelijeme bílým vínem a olivovým olejem. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Přidáme několik snítek čerstvého tymiánu, jemně nasekanou chilli papričku a šalvějové lístky.
  4. 4.
    Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 50 až 60 minut. Jakmile bude pokrm hotový, vytáhneme jej z trouby a necháme asi 10 minut odstát.

Servírování

Kuřecí prsa nakrájíme a podávámee s pečenými brambory.

Malé tajemství

Kuře můžete místo bílým vínem podlít také ciderem.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 526 / 2.199 - -
Tuky g 28,55 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 9,60 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 13,00 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 4,20 - -
Sacharidy g 25,71 - -
Bílkoviny g 40,26 - -
Sůl g 0,16 0 0
Vitamín A μg 592,16 15 12
Vitamín D μg 24,67 12 12
Kyselina pantotenová mg 1,96 28 28
Draslík (K) mg 1.219,45 33 33
Vápník (Ca) mg 90,66 9 9
Fosfor (P) mg 371,07 46 46

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)