Kuřecí prsa v pomerančové omáčce

  • 19.07.2005.
  • Střední
  • 4
  • 40 min

Chorvat Dennis Valčić žije více jak třicet let v australském městě Canberra. Vydal knihu o chorvatské kuchyni, dopustit ale nedá ani na kuchyni typickou pro Austrálii. Toto je jeden z jeho oblíbených receptů.

Ingredience

  • 8 menších řízků z kuřecích prsou
  • 150 ml pomerančové šťávy
  • kůru nastrouhanou z 1 pomeranče
  • 1 pomeranč
  • 20 g hnědého cukru
  • 1 lžičku ostré hořčice
  • 40 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky škrobové moučky
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel

Příprava

  1. 1.
    Kuřecí filety naklepeme, posypeme z obou stran Podravka přísadou a potřeme hořčicí.
  2. 2.
    Ve větší pánvi rozehřejeme olej a polovinu másla, maso pečeme na mírném ohni, z každé strany asi 8 minut. Potom maso dáme na talíř.
  3. 3.
    Do stejné pánve vložíme zbytek másla, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, cukr a za stálého míchání vaříme 3 - 4 minuty.
  4. 4.
    Přidáme škrobovou moučku smíchanou s trochou vody a nakonec tenká kolečka pomeranče. Vše ještě krátce povaříme a omáčku dle potřeby zředíme vodou a osolíme.

Servírování

Podáváme s vařenou rýží nebo různými druhy vařené zeleniny.

Rada

Hotová kuřecí prsa ozdobte nakrájenými plátky pomeranče a zelenou přízdobou.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 944 / 3.946 - -
Tuky g 45,57 - -
Sacharidy g 9,84 - -
Vláknina g 0,81 - -
Bílkoviny g 117,27 - -
Sůl g 0,99 0 0
Vitamín A μg 733,68 18 15
Vitamín D μg 52,64 26 26
Vitamín C mg 16,55 22 18
Niacin mg 72,31 516 362
Draslík (K) mg 1.036,41 28 28
Fosfor (P) mg 849,48 106 106
Magnézium mg 110,62 37 28

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)