Letní zeleninové ragú

  • 06.08.2013.
  • Střední
  • 4
  • 30 min

Jemná chuť ragú s pórkem a červenou fazolí je ideální volbou v letním období. Opečená slaninka je jen chutnou tečkou k tomuto nenáročnému chutnému jídlu.

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 pórek (100 g)
  • 1 mrkev (80 g)
  • ½ lžičky nakrájeného rozmarýnu
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 balení krájených rajčat Podravka (390 g)
  • 500 g fazolí červená ledvina Lagris, uvařených
  • 8 cherry rajčat, pečených
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíce Podravka přísady

Příprava

  1. 1.
    V pánvi zahřejte olivový olej, přidejte nakrájený pórek, strouhanou mrkev a rozmarýn. Duste na mírném ohni za občasného míchání dokud zelenina nezměkne.
  2. 2.
    Přidejte rajský protlak a přiveďte k varu. Poté přidejte krájená rajčata a zalijte trochou vody.
  3. 3.
    Znovu přiveďte k varu a vařte 10 minut a přilijte cca 800 ml vody. Nakonec přidejte uvařené červené fazole, lžíci Podravka přísady a vařte dalších 5 minut. Poté stáhněte z plotny a nechte zvolna vychladnout.
  4. 4.
    Z hrnce odeberte 2 šálky polévky a rozmixujte ponorným mixérem. Rozmixovanou polévku vraťte zpět do hrnce a dobře promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. 5.
    Slaninu nakrájejte na proužky či kostky a dozlatova opečte na pánvi.

Servírování

Hotové ragú servírujeme v miskách ozdobené opraženou slaninou a pečenými rajčaty.

Rada

Hustota polévky závisí na množství polévky, kterou rozmixujete.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 383 / 1.601 - -
Tuky g 16,19 - -
Sacharidy g 46,74 - -
Vláknina g 15,58 - -
Bílkoviny g 15,73 - -
Vitamín A μg 6.504,58 163 130
Vitamín D μg 1,20 1 1
Niacin mg 5,30 38 26
Kyselina pantotenová mg 0,60 9 9
Draslík (K) mg 1.032,61 28 28
Vápník (Ca) mg 112,66 11 11
Fosfor (P) mg 270,52 34 34

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)