Ličský kotlík

  • 04.09.2006.
  • Střední
  • 6
  • 135 min

Jestli si myslíte, že je zajímavý a obdivuhodný pouze ličský «pejzaž», jste na omylu. Lika nabízí mnoho divů, mezi nimi také chutná tradiční jídla. Pokud jste ještě neochutnali ličský kotlík, je k tomu teď pravý čas.

Ingredience

  • 1 kg skopového (jehněcího nebo mladého hovězího)
  • 2 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 1 bobkový list
  • 800 g zelí
  • 200 g kedlubny
  • 400 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g rajčat
  • 250 g paprik
  • 100 g petržele
  • 100 g mrkve
  • 100 g cibule
  • pepř

Příprava

  1. 1.
    Maso omyjte a nakrájejte na větší kusy. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kostky, cibuli nechte celou, rajčata rozkrojte na poloviny a zelí nakrájejte na 6 kusů.
  2. 2.
    Do nádoby vložte nejprve maso, potom zeleninu a nakonec zelí. Vše zalijte vodou, přidejte bobkový list, Podravka přísadu, pepř a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny.

Servírování

Ličský kotlík podávejte s domácím chlebem. Podle chuti můžete přidat 200 ml bílého vína, které zmírní chuť a vůni skopového masa.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 365 / 1.526 - -
Tuky g 9,00 - -
Sacharidy g 32,00 - -
Vláknina g 8,00 - -
Bílkoviny g 39,00 - -
Sůl g 1,53 0 0
Vitamín A μg 8.379,00 209 168
Vitamín C mg 173,00 231 192
Niacin mg 19,00 136 95
Kyselina pantotenová mg 1,00 14 14
Draslík (K) mg 1.473,00 40 40
Vápník (Ca) mg 131,00 13 13
Fosfor (P) mg 427,00 53 53

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)