Losos se sladkokyselou čočkou beluga

  • 16.01.2019.
  • 4
  • 45 min

Losos je zdraví prospěšná a na přípravu rychlá ryba, v kombinaci s čočkou beluga (která se nemusí namáčet) a zeleninou - ideální kombinace pro předsevzetí o zdravém stravování.

Ingredience

  • 300 g čočky beluga Lagris
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 2 citrony
  • sůl a pepř
  • chilli vločky dle chuti
  • hrst čerstvého kopru
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 4 lžíce másla
  • 4 filety lososa s kůží
  • 1 dcl bílého vína

Příprava

  1. 1.
    Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do 540 ml vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme.
  2. 2.
    Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, rajčatové pyré a hořčici.
  3. 3.
    Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká.
  4. 4.
    Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.