Lososové steaky s jemnou bílou omáčkou

  • 04.06.2013.
  • Snadné
  • 4
  • 35 min

Tento recept pochází z tradiční dánské kuchyně. Dánská gastronomie je založena na rybách, mořských plodech a masu, ale i na zelenině, ovoci, mléku a mléčných výrobcích, zejména pak na sýrech a jogurtech.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 600 g filet z lososa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce Podravka přísady do jídel
  • Příloha:
  • 1 kg malých nových brambor
  • 25 ml oleje
  • ½ lžíce soli
  • Omáčka:
  • 25 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžíce soli
  • 1 lžičky citrónové šťávy
  • 100 ml smetany
  • 1 lžička křenu
  • 1 lžíce kopru

Příprava

  1. 1.
    Brambory oloupejte, velké v případě potřeby překrojte. Zakápněte olejem a dobře promíchejte. Pečte cca 25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C.
  2. 2.
    Smíchejte olivový olej s citrónovou šťávou a Podravka přísadou a dobře promíchejte. Takto připravenou směs pečlive vetřete do lososa.
  3. 3.
    Brambory vytáhněte z trouby, přidejte lososa stranou s kůží dolů. Pokračujte v pečení dalších cca 10 - 15 minut. Mezitím si připravte omáčku.
  4. 4.
    Do rozehřáté pánve vložte máslo. Přidejte mouku a cukr. Míchejte, dokud se máslo nerozteče a nesmíchá s moukou. Za stálého míchání přilijte mléko. Omáčku přiveďte k varu. Pokrm osolte, přidejte citrónovou šťávu, hořčici a křen a nadále duste ještě několik minut.
  5. 5.
    Omáčku stáhněte z ohně, přidejte nakrájený kopr a smetanu a promíchejte.

Servírování

Steaky podávejte s bramborami přelité smetanovou omáčkou.

Rada

Do rozehřáté trouby vložte společně s lososem šálek s vodou. Odpařovaná voda zabrání vysušení lososa.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 625 / 2.613 - -
Tuky g 35,00 - -
Sacharidy g 386,94 - -
Vláknina g 6,36 - -
Bílkoviny g 39,69 - -
Vitamín A μg 506,35 13 10
Vitamín D μg 394,90 197 197
Niacin mg 22,78 163 114
Kyselina pantotenová mg 3,55 51 51
Draslík (K) mg 1.941,73 52 52
Vápník (Ca) mg 207,54 21 21
Fosfor (P) mg 488,05 61 61

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)