Luštěninový salát s mozzarellou a medvědím česnekem

  • 16.01.2019.
  • 3
  • 40 min

Z luštěnin nemusíte dělat jen polévku či karbenátky. Zkuste je dát i do chutného salátu se zeleninou a mozzarellou. Zálivka z medvědího česneku bude skvělou tečkou.

Ingredience

  • Na salát:
  • 300 g tradiční směsi luštěnin Lagris
  • 1 salátová okurka
  • 1 malá cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 6 ředkviček
  • 150 g mozzarelly
  • Na zálivku:
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • sůl a pepř
  • šťáva ze 2 citronů
  • 1 lžíce přírodního třtinového cukru
  • 4 lžičky koření garam masala
  • 6 stroužků česneku
  • Na jogurt:
  • 6 listů medvědího česneku
  • 0,3 l tučnějšího bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Příprava

  1. 1.
    Luštěninovou směs propláchneme v cedníku a namočíme na 4 hodiny do 1,5 l vody. Díky tomu, že luštěniny společně nabobtnají, víceméně se srovná jejich doba varu, ačkoliv směs obsahuje různé druhy. Pak už stačí luštěniny uvařit doměkka, bude to trvat cca 20 minut (raději před koncem větší druhy ochutnáme).
  2. 2.
    Smícháme si zálivku z oleje, soli a pepře, citronové šťávy, cukru, koření a prolisovaných stroužků česneku. Pak vypneme, přebytečnou vodu slijeme a do ještě teplých luštěnin vmícháme zálivku. Necháme vychladnout.
  3. 3.
    Mezitím si připravíme všechno ostatní: okurku omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a jarní cibulku nasekáme najemno. Ředkvičky nakrájíme na malé kostičky.
  4. 4.
    Vychladlé luštěniny smícháme s nakrájenou zeleninou. Vmícháme mozzarellu natrhanou na kousky. Vše dáme společně ještě na půl hodiny vychladit.
  5. 5.
    Mezitím si připravíme ochucený jogurt. Medvědí česnek si posekáme na menší kousky a smícháme ho v misce s jogurtem a 1 lžící olivového oleje, solí a pepřem.
  6. 6.
    Salát rozdělíme na talíře a doprostřed každé porce dáme čepici jogurtu s medvědím česnekem.