Luxus z Jadranu

  • 13.08.2013.
  • Snadné
  • 4
  • 15 min

Směs zeleniny s okurkou a fazolí je ideální kombinací pro milovníky pikantních chutí. Perfektní oběd nejen pro letní dny.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 2 čerstvé okurky
  • 100 g mladé cibulky
  • 1 konzerva červených fazolí
  • 100 g cherry rajčátek
  • 2 konzervy EVA sardinek v rostlinném oleji s feferonkou (2x115g)
  • 1 - 2 lžičky jablečného octa
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, koření
  • 120 g rukoly nebo řeřichy

Příprava

  1. 1.
    Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. 2.
    Cibulku nakrájíme najemno, přidáme fazole, nakrájené cherry rajčátka a sardinky.
  3. 3.
    Jemně promícháme a polejeme připraveným dressingem z jablečného octu a olivového oleje. Ochutíme solí a kořením.

Servírování

Na talíři dozdobíme rukolou nebo řeřichou a podáváme.

Malé tajemství

Místo rukoly můžeme použít jakýkoliv sezónní salát.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 352 / 1.471 - -
Tuky g 18,88 - -
Sacharidy g 22,84 - -
Vláknina g 9,23 - -
Bílkoviny g 23,75 - -
Sůl g 2,23 0 0
Vitamín A μg 1.652,05 41 33
Vitamín D μg 135,70 68 68
Vitamín C mg 21,13 28 23
Niacin mg 12,69 91 63
Kyselina pantotenová mg 0,90 13 13
Draslík (K) mg 750,34 20 20
Vápník (Ca) mg 99,68 10 10
Fosfor (P) mg 316,89 40 40

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)