Maďarský kuřecí paprikáš

  • 11.06.2013.
  • Střední
  • 4
  • 60 min

Pokud máte rádi maso v kombinaci s ostrým kořením, určitě si zamilujete maďarskou kuchyni. Pálivé papriky, ať už čerstvé nebo sušené, jsou typické pro většinu maďarských jídel.

Ingredience

  • 3 lžíce oleje
  • 1 kg kuřecích stehen (rozdělená na horní a dolní část)
  • 150 g cibule
  • 200 g zelené kapie
  • 2-3 ks nakládané pálivé papriky
  • 1-2 ks sušené chilli papričky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 100 ml zakysané smetany
  • 500 ml vody

Příprava

  1. 1.
    V pánvi zahřejte olej a smažte kuře ze všech stran, dokud nezezlátne.
  2. 2.
    Přidejte najemno nakrájenou cibuli a kapii nakrájenou na tenké proužky. Restujte dalších pár minut.
  3. 3.
    Přidejte najemno nakrájené pálivé papriky a chilli papričky, mletou papriku a lžíci Podravka přísady.
  4. 4.
    Dobře promíchejte, zalijte vodou, přikryjte pokličkou a vařte, dokud kuře nezměkne.

Servírování

Odstavte z plotny, vmíchejte zakysanou smetanu a podávejte s těstovinami (nudle nebo tagliatelle).

Rada

Pokud nemáte rádi ostrá jídla, odstraňte z chilli papriček semínka.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 573 / 2.395 - -
Tuky g 37,15 - -
Sacharidy g 7,53 - -
Vláknina g 1,35 - -
Bílkoviny g 50,14 - -
Sůl g 3,16 0 0
Vitamín A μg 814,82 20 16
Vitamín D μg 31,46 16 16
Niacin mg 23,56 168 118
Kyselina pantotenová mg 3,10 44 44
Draslík (K) mg 716,23 19 19
Vápník (Ca) mg 70,95 7 7
Fosfor (P) mg 426,92 53 53

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)