Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Masová pita

  • 18.02.2005.
  • Obtížné
  • 6
  • 120 min

Křehké těsto plněné nádivkou z drobně nakrájeného telecího, hub a kukuřice, okořeněné pálivou papričkou a samozřejmě Podravkou. Výborné jídlo, které můžete podávat jako samostatný chod se zeleným salátem.

Ingredience

  • 250 g pšeničné hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 4-5 lžic vody
  • Na náplň:
  • 600 g telecího masa
  • 50 g másla
  • 150 g cibule
  • 1 žličica rozmarýnu
  • 200 g žampionů
  • 150 g sladké kukuřice
  • 1 pálivá paprička
  • 1 lžíce Podravky
  • 1 lžíce pšeničné hrubé mouky
  • Na přemazání:
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka

Příprava

  1. 1.
    Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte máslo, sůl, vodu a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte asi hodinu na chladném místě.
  2. 2.
    Na másle opražte nakrájenou cibuli, přidejte telecí, nakrájené na kostičky, Podravku, pálivou papričku a rozmarýn vše za občasného podlévání vodou duste asi 40 minut.
  3. 3.
    Před koncem dušení přimíchejte sladkou kukuřici, na čtvrtky nakrájené žampiony a vše duste ještě 10 minut. Přidejte mouku, rozkvedlanou v asi 50 ml vody a povařte 2-3 minuty. Připravenou nádivku vychlaďte.
  4. 4.
    Část těsta vyválejte na pomoučeném vále a vložte do kulaté formy Ǿ 24 cm. Těstem vyložte dno i strany formy. Na těsto dejte masovou nádivku a navrch druhou část vyváleného těsta.
  5. 5.
    Žloutky smíchejte s mlékem a připravenou směsí namažte těsto, propíchejte vidličkou a pečte v zahřáté troubě na 200°C 35-40 minut.

Servírování

Pitu podávejte se zeleným salátem.

Rada

Maso na tuto pitu nakrájejte na co nejmenší kostičky nebo krátké nudličky.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 518 / 2.165 - -
Tuky g 27,61 - -
Sacharidy g 41,37 - -
Vláknina g 1,39 - -
Bílkoviny g 27,32 - -
Sůl g 5,01 0 0
Vitamín A μg 964,22 24 19
Vitamín D μg 59,32 30 30
Vitamín C mg 8,12 11 9
Niacin mg 13,53 97 68
Draslík (K) mg 560,24 15 15
Vápník (Ca) mg 41,58 4 4
Fosfor (P) mg 294,58 37 37

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)