Masová roláda à la peka

  • 05.12.2003.
  • Střední
  • 8
  • 110 min

V hostinci "Feniks" u města Rijeka připravuje kuchař Živko Miošić maso na starobylém ohništi. Protože dnes může málokdo připravovat jídlo tímto způsobem, v kuchyni Podravka jsme recepturu tohoto jídla uzpůsobili pro přípravu v moderní kuchyni.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 2 kg telecího masa
  • 4 lžíce oleje
  • 60 g sušené slaniny (pancety)
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • pepř
  • sůl
  • 2 kg brambor
  • 1 lžíce Podravky přísady do jídel

Příprava

  1. 1.
    Slaninu, petrželku a česnek nadrobno nakrájejte, přidejte Podravku, podle chuti trochu citrónové šťávy a vše dobře promíchejte.
  2. 2.
    Maso vytvarujte do velikosti většího řízku. Naklepejte ho, trochu posolte a opepřete. Namažte ho připravenou směsí, srolujte do rolády, zavažte nití a posolte.
  3. 3.
    Na plech dejte olej a brambory nakrájené na silnější plátky. Posolte, opepřete a promíchejte.
  4. 4.
    Na brambory položte připravenou roládu a dobře přikryjte alobalem.
  5. 5.
    Pečte v předehřáté troubě na 200 °C. Když je roláda napůl upečená, obraťte ji, podle potřeby podlijte trochou vody a zakrytou dále pečte. Celkem pečte asi hodinu a půl.

Servírování

Z pečené rolády sundejte nit, nakrájejte ji na plátky a servírujte s bramborami a salátem podle chuti.

Rada

Místo telecího masa můžete použít jehněčí nebo vepřové. Důležité je alobal dobře upevnit na okrajích plechu, aby se maso při pečení nevysušilo.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 338 / 1.413 - -
Tuky g 10,00 - -
Sacharidy g 54,00 - -
Vláknina g 3,00 - -
Bílkoviny g 7,00 - -
Sůl g 1,07 0 0
Vitamín A μg 24,00 1 0
Vitamín D μg 0,00 0 0
Vitamín C mg 35,00 47 39
Niacin mg 5,00 36 25
Draslík (K) mg 1.022,00 28 28
Vápník (Ca) mg 16,00 2 2
Fosfor (P) mg 152,00 19 19

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)