Masové kuličky

  • 14.04.2005.
  • Střední
  • 4
  • 50 min

Masové kuličky jsou proslavené v nordických zemích a v každém regionu se trochu liší. Ve Finsku, odkud pochází tento recept, se jim říká Lihapullat, a ve Švédsku Köttbulla. Finové také masové kuličky podávají s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Ingredience

  • 500 g mletého masa
  • 40 g strouhanky
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce oleje
  • 50 ml vody
  • 100 g cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžíce Podravky
  • ½ lžičky nového koření
  • špetka bílého pepře
  • olej na pečení

Příprava

  1. 1.
    Strouhanku smíchejte s vodou a smetanou a nechte odstát 10 minut.
  2. 2.
    Na oleji opečte nakrájenou cibuli, trochu vychlaďte a společně s novým kořením, bílým pepřem, Podravkou, vejcem a strouhankou přidejte k masu a dobře promíchejte.
  3. 3.
    Ze směsi tvořte kuličky a opékejte na zahřátém oleji po všech stranách asi 5 minut.

Servírování

Pečené masové kuličky podávejte s vařenými brambory a salátem z nastrouhané mrkve.

Rada

Masové kuličky tvořte mokrýma rukama.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 789 / 3.298 - -
Tuky g 17,77 - -
Sacharidy g 2,70 - -
Vláknina g 0,19 - -
Bílkoviny g 6,63 - -
Sůl g 1,20 0 0
Vitamín A μg 79,70 2 2
Vitamín D μg 7,94 4 4
Vitamín E mg 0,87 4 4
Niacin mg 2,42 17 12
Draslík (K) mg 119,93 3 3
Vápník (Ca) mg 17,12 2 2
Fosfor (P) mg 69,89 9 9

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)