Mexické tacos

  • 25.09.2006.
  • 4
  • 50 min

Mexická kuchyně je proslulá bohatstvím chutí a koření a již na tržnicích starobylého Mexika se prodávaly papáje, ananas, olivy, avokádo, arašídy, fazole, papričky, tabasco, vanilka, med, ryby a zvěřina.

Ingredience

  • 8 tortill
  • 1 ajvar ostrý Podravka (350 g)
  • 40 g strouhaného sýra
  • Na náplň:
  • 1 kuřecí prsa bez kostí (400 g)
  • sůl
  • Na přílohu:
  • 300 g fazolových lusků
  • 200 g mrkve
  • 300 g brambor
  • Podravka přísada do jídel
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Na posypání:
  • 1 lžička čerstvě nasekané máty
  • 1 lžička čerstvě nasekaného oregána
  • 1 lžička čerstvě nasekané bazalky
  • K servírování:
  • 4 listy zeleného salátu
  • 200 ml zakysané smetany

Příprava

  1. 1.
    Kuřecí maso vložte do osolené vroucí vody a vařte 20 minut.
  2. 2.
    Fazolové lusky očistěte a nakrájejte, mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na proužky. Připravenou zeleninu vložte do vroucí vody ochucené Podravka přísadou, vařte 10 – 15 minut a potom sceďte.
  3. 3.
    V širší nádobě ohřejte ajvar. Každou tortillu namočte do horkého ajvaru, na ní položte vařené kuřecí maso, nakrájené na proužky a srolujte.
  4. 4.
    Tortilly složte vedle sebe, přelijte zbylým ajvarem, posypte sýrem a dejte na 10 minut do trouby zahřáté na 200 °C.
  5. 5.
    Na oleji opečte vařenou zeleninu a rozprostřete na připravené tortilly. Nakonec vše posypejte směsí koření.

Servírování

K horkým tortillám a zelenině podávejte zakysanou smetanu a listy zeleného salátu.

Rada

Kdo má radši jemnější chuť, může pikantní ajvar nahradit jemným ajvarem Podravka.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 664 / 2.776 - -
Tuky g 33,53 - -
Sacharidy g 58,98 - -
Vláknina g 9,79 - -
Bílkoviny g 34,63 - -
Sůl g 2,93 0 0
Vitamín A μg 15.663,20 392 313
Vitamín D μg 32,48 16 16
Vitamín C mg 77,87 104 87
Niacin mg 19,87 142 99
Draslík (K) mg 1.126,81 30 30
Vápník (Ca) mg 395,30 40 40
Fosfor (P) mg 570,52 71 71

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)