Mini karbanátky na špejli

  • 19.10.2015.
  • Snadné
  • 8
  • 60 min

Tento špíz z malých karbanátků jistě potěší všechny fanoušky grilování. A inspiruje vás k prozkoumání různých způsobů kombinace chutných kousků masa a zeleniny.

Ingredience

  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 100 g cibule
  • 1 pikantní chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení kořenící směsi Podravka na kebab a gyros
  • 50 ml bílého vína
  • 4 lžíce stolního oleje

Příprava

  1. 1.
    Mleté vepřové maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, nasekanou chilli papričkou, utřeným česnekem a kořenící směsí na kebab a gyros. Zakápneme trochou suchého bílého vína a dobře promícháme. Necháme na chladném místě asi 30 minut odpočinout.
  2. 2.
    Maso ručně vytvarujeme do karbanátků. Jednotlivé karbanátky napícháme na jehlu.
  3. 3.
    Karbanátky smažíme v mírné vrstvě oleje na mírném ohni. Karbanátky můžeme uspořádat i na plech vyložený pečícím papírem a péct v troubě při teplotě 180 °C 20 až 30 minut.
  4. 4.
    Tyto chutné špízy podáváme s křupavými bramborami a jednoduchým míchaným salátem.

Rada

Rozhodně neuděláte chybu, pokud budete karbanátky připravovat na grilu.

Malé tajemství

Stejnou metodu můžete použít pro přípravu čevapčiči (mají podlouhlý tvar), hamburgerů nebo shish-kebabů.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 397 / 1.659 - -
Tuky g 33,35 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 10,63 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 13,13 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 6,87 - -
Sacharidy g 1,77 - -
Vláknina g 0,25 - -
Bílkoviny g 21,49 - -
Sůl g 0,03 0 0
Vitamín A μg 143,13 4 3
Vitamín D μg 15,00 8 8
Kyselina pantotenová mg 0,85 12 12
Draslík (K) mg 384,53 10 10
Vápník (Ca) mg 20,95 2 2
Fosfor (P) mg 224,09 28 28

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)