Mrkvová polévka

  • 17.03.2014.
  • Snadné
  • 6
  • 30 min

Polévka příjemné oranžové barvy vás kromě krásného vzhledu naláká k ochutnání svou neodolatelnou vůní.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (100 g)
  • 1 červená paprika (200 g)
  • 600 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky drceného koriandru
  • 1 kostka Podravka zeleninového bujónu
  • 200 ml Podravka pasírovaných rajčat
  • sůl, mletý pepř

Příprava

  1. 1.
    Nakrájenou cibuli a papriku zlehka osmahneme na olivovém oleji.
  2. 2.
    Přidáme na plátky nakrájenou mrkev, česnek, zázvor, koriandr, zeleninový bujón a podlijeme vodou.
  3. 3.
    Vaříme na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne (cca 20 minut).
  4. 4.
    Polévku odstavíme z plotny a rozmixujeme. Přidáme pasírovaná rajčata, dle potřeby dolejeme vodu a přivedeme k varu.
  5. 5.
    Dle potřeby osolíme a opepříme.

Servírování

Na talíři můžeme dozdobit lžičkou zakysané smetany, lžičkou dýňového oleje a trochou pažitky.

Rada

Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte nasekané chilli.

Malé tajemství

Stejným způsobem si můžete připravit i dýňovou polévku.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 140 / 585 - -
Tuky g 8,05 - -
Sacharidy g 16,87 - -
Vláknina g 4,45 - -
Bílkoviny g 2,23 - -
Sůl g 1,10 0 0
Vitamín A μg 30.259,94 756 605
Vitamín D μg 0,14 0 0
Niacin mg 1,76 13 9
Kyselina pantotenová mg 0,29 4 4
Draslík (K) mg 511,13 14 14
Vápník (Ca) mg 52,65 5 5
Fosfor (P) mg 67,33 8 8

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)