Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Musaka z baklažánů

  • 15.06.2006.
  • Střední
  • 4
  • 80 min

Tradiční jídlo východního Středomoří, Řecka a Turecka, u nás již dávno zdomácněl. Není k zahození jen kvůli většímu požitku připomenout si jeho základní výtečné receptury.

Ingredience

  • 5 baklažánů (lilků)
  • 500 g mletého masa
  • 150 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 - 4 ks rajčata celá Podravka
  • 1 svazeček petrželky
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • Na bešamel:
  • 40 g másla
  • 30 g mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce parmazánu
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř

Příprava

  1. 1.
    Baklažány nakrájejte na plátky, posolte a nechte vypotit. Potom je omyjte horkou vodou a osušte papírovými ubrousky.
  2. 2.
    Vložte je do pekáče, který jste vyložili alobalem a vymazali olivovým olejem. Baklažány pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut.
  3. 3.
    Na olivovém oleji krátce osmahněte nakrájenou cibulku a potom mleté maso. Přidejte nakrájená rajčata, bobkový list, pepř, prolisovaný česnek a Podravka přísadu. Duste a občas podlévejte vodou.
  4. 4.
    Když je maso měkké, přidejte nasekanou petrželku.
  5. 5.
    Příprava bešamelu: na rozpuštěném másle krátce osmahněte mouku, zalijte chladným mlékem a za stálého míchání asi 5 minut vařte. Přidejte sůl, pepř a parmazán.
  6. 6.
    Bešamel nechte trochu vychladnout a přimíchejte rozšlehaná vejce. Do ohnivzdorné nádoby znovu poskládejte baklažány, na ně část restovaného masa, znovu baklažány, maso a zakončete vrstvou baklažánů. Zalijte připraveným bešamelem.
  7. 7.
    Musaku pečte v troubě předehřáté na 220 °C cca 20 až 30 minut.

Servírování

Musaku z baklažánů podávejte teplou jako předkrm nebo hlavní chod s čerstvým salátem podle chuti.

Malé tajemství

Před pečením můžete plátky baklažánů obalit ve škrobové moučce. Pečené baklažány obohatí musaku přidaným aroma.

Poznámka

Musaku můžete také zamrazit: postupujte podle receptu až do 7. kroku, ale bez bešamelu. Vychlazenou musaku v pekáči nechte 2 hodiny v mrazničce. Potom pekáč krátce namočte do horké vody, vyndejte z něj musaku, zabalte ji do fólie a vraťte do mrazničky.
Rozmražení: musaku vyndejte z fólie, vraťte do pekáče a nechte asi hodinu na pokojové teplotě. Přelijte ji připraveným bešamelem a pečte na 180 - 200 °C asi 30 - 40 minut.
Trvanlivost: 60 dní.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 844 / 3.528 - -
Tuky g 66,89 - -
Sacharidy g 36,23 - -
Vláknina g 7,97 - -
Bílkoviny g 37,27 - -
Sůl g 5,27 0 0
Vitamín A μg 1.408,41 35 28
Vitamín D μg 86,91 43 43
Vitamín C mg 22,80 30 25
Niacin mg 13,63 97 68
Draslík (K) mg 1.389,78 38 38
Vápník (Ca) mg 299,73 30 30
Fosfor (P) mg 531,40 66 66

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)