Příprava
-
1.
Baklažány nakrájejte na plátky, posolte a nechte vypotit. Potom je omyjte horkou vodou a osušte papírovými ubrousky.
-
2.
Vložte je do pekáče, který jste vyložili alobalem a vymazali olivovým olejem. Baklažány pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut.
-
3.
Na olivovém oleji krátce osmahněte nakrájenou cibulku a potom mleté maso. Přidejte nakrájená rajčata, bobkový list, pepř, prolisovaný česnek a Podravka přísadu. Duste a občas podlévejte vodou.
-
4.
Když je maso měkké, přidejte nasekanou petrželku.
-
5.
Příprava bešamelu: na rozpuštěném másle krátce osmahněte mouku, zalijte chladným mlékem a za stálého míchání asi 5 minut vařte. Přidejte sůl, pepř a parmazán.
-
6.
Bešamel nechte trochu vychladnout a přimíchejte rozšlehaná vejce. Do ohnivzdorné nádoby znovu poskládejte baklažány, na ně část restovaného masa, znovu baklažány, maso a zakončete vrstvou baklažánů. Zalijte připraveným bešamelem.
-
7.
Musaku pečte v troubě předehřáté na 220 °C cca 20 až 30 minut.
Servírování
Musaku z baklažánů podávejte teplou jako předkrm nebo hlavní chod s čerstvým salátem podle chuti.
Malé tajemství
Před pečením můžete plátky baklažánů obalit ve škrobové moučce. Pečené baklažány obohatí musaku přidaným aroma.
Poznámka
Musaku můžete také zamrazit: postupujte podle receptu až do 7. kroku, ale bez bešamelu. Vychlazenou musaku v pekáči nechte 2 hodiny v mrazničce. Potom pekáč krátce namočte do horké vody, vyndejte z něj musaku, zabalte ji do fólie a vraťte do mrazničky.
Rozmražení: musaku vyndejte z fólie, vraťte do pekáče a nechte asi hodinu na pokojové teplotě. Přelijte ji připraveným bešamelem a pečte na 180 - 200 °C asi 30 - 40 minut.
Trvanlivost: 60 dní.