Nadívaný pečený kapr

  • 23.01.2004.
  • Snadné
  • 4
  • 60 min

V českém prostředí jsme na kapra zvyklí především na štědrovečerní tabuli a to v kombinaci s bramborovým salátem. Tato chutná sladkovodní a u nás hojně rozšířená ryba se však dá připravit i netradičně – vyzkoušejte náš recept na kapra plněného ořechy.

Ingredience

  • 1 kapr (asi 1,2 kg)
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 100 g ořechů
  • pepř
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce Podravky Natura

Příprava

  1. 1.
    Kapra očistěte, omyjte a osušte papírovým ubrouskem. Rybu pokapejte citrónovou šťávou a potřete Podravkou.
  2. 2.
    Hrubě nasekané ořechy smíchejte s pepřem a petrželkou. Touto směsí naplňte vnitřek ryby.
  3. 3.
    Rybu dejte na olejem vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut. Během pečení podlévejte rybu teplou vodou.

Servírování

Pečeného kapra servírujte s vařenými brambory a zeleným salátem.

Rada

Místo kapra můžete použít jiné říční ryby, např. pstruhy.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 547 / 2.286 - -
Tuky g 32,00 - -
Sacharidy g 6,00 - -
Vláknina g 1,00 - -
Bílkoviny g 55,00 - -
Sůl g 1,59 0 0
Vitamín A μg 218,00 5 4
Vitamín D μg 120,00 60 60
Vitamín C mg 13,00 17 14
Niacin mg 16,00 114 80
Draslík (K) mg 1.155,00 31 31
Vápník (Ca) mg 152,00 15 15
Fosfor (P) mg 1.326,00 166 166

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)