Ochucené hranolky

  • 11.03.2008.
  • Snadné
  • 6
  • 40 min

I obyčejné hranolky se mohou čas od času převléci do netradičního kabátku. Použijte kořenící směs Podravka a uvidíte, že budete příjemně překvapeni.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 - 2 bílky
  • 2 lžíce kořenící směsi Podravka na pečené brambory
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • olej

Příprava

  1. 1.
    Oloupané brambory nakrájíme tak, abychom tvarově získali klasické hranolky.
  2. 2.
    Bílky zlehka vyšleháme vidličkou a přidáme kořenící směs a pepř. Připravenou směsí polijeme hranolky.
  3. 3.
    Dobře promícháme a posypeme moukou.
  4. 4.
    Hranolky smažíme do zlatova. Hotové hranolky položíme na savý papír, abychom se zbavili přebytečného tuku.

Servírování

Podáváme jako přílohu nebo samostatně s ajvarem, kečupem či jinou omáčkou.

Rada

Ještě teplé hranolky posypte nadrobno nastrouhaným sýrem.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 246 / 1.028 - -
Tuky g 15,57 - -
Sacharidy g 22,30 - -
Vláknina g 4,25 - -
Bílkoviny g 5,75 - -
Sůl g 0,83 0 0
Vitamín A μg 0,33 0 0
Vitamín E mg 11,68 53 53
Vitamín C mg 19,10 25 21
Niacin mg 3,32 24 17
Draslík (K) mg 714,25 19 19
Vápník (Ca) mg 52,62 5 5
Fosfor (P) mg 66,47 8 8

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)