Osso bucco

  • 08.03.2006.
  • Obtížné
  • 4
  • 110 min

Osso bucco – známe jídlo ze severní Itálie. Pro tento pokrm je ideální přílohou rizoto s parmazánem a šafránem, bramborová kaše nebo noky. Před podáváním se vše přelije aromatickou gremoládou.

Ingredience

  • 30 g másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 50 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 60 g mrkve
  • 1 stvol celeru s listy (60 g)
  • 4 řízky z telecího kolena tl. 3-5 cm (1,2 kg)
  • 30 g pšeničné hrubé mouky
  • sůl
  • mletý černý a bílý pepř
  • 120 ml bílého vína
  • 800 g rajčatového pyré
  • 1 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 žlica nasekané petrželky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce na proužky nakrájené citronové kůry
  • 2 lžičky Podravky
  • Na gremoládu:
  • 1 lžíce drobně nakrájené citronové kůry
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu

Příprava

  1. 1.
    Smíchejte máslo, 2 lžíce olivového oleje, drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, drobně nakrájenou mrkev a celer. Vše poduste na mírném ohni 5-10 minut.
  2. 2.
    Maso obalte v mouce, opečte na zbylém oleji dozlatova a poskládejte na orestovanou zeleninu, posolte a opepřete.
  3. 3.
    K oleji, na kterém jste pekli maso, přilijte víno a krátce povařte. Přidejte pyré, tymián, petrželku, bobkový list, citrónovou kůru, Podravku a krátce poduste.
  4. 4.
    Připravená rajčata přelijte na maso a zeleninu. Duste v zakryté nádobě na mírném ohni nejméně 1 hodinu, za občasného obracení masa a lehkého potřásání nádobou.
  5. 5.
    Na gremoládu krátce orestujte citronovou kůru, nasekaný česnek, petrželku a tymián.
  6. 6.
    Telecí koleno v omáčce posypete gremoládou těsně před podáváním.

Servírování

Podávejte s bramborovou kaší, rizotem , nebo noky.

Poznámka

Toto jídlo můžete také zmrazit
Zmražení: Osso bucco připravte do 5. kroku, dobře vychlaďte a v odpovídající nádobě dejte zmrazit.
Rozmražení: Nechte přes noc v ledničce, potom vše zahřívejte asi 30 minut. Dokončete od 5. kroku.
Trvanlivost: do 60 dnů.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 908 / 3.795 - -
Tuky g 36,85 - -
Sacharidy g 49,25 - -
Vláknina g 9,97 - -
Bílkoviny g 93,15 - -
Sůl g 8,92 0 0
Vitamín A μg 9.512,52 238 190
Vitamín D μg 34,20 17 17
Vitamín C mg 95,97 128 107
Niacin mg 38,81 277 194
Draslík (K) mg 3.171,26 86 86
Fosfor (P) mg 849,11 106 106
Magnézium mg 189,36 63 47

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)