Paella Valenciana

  • 21.07.2006.
  • Obtížné
  • 4
  • 90 min

Paella je známé jídlo španělské kuchyně, které se připravuje na široké pánvi z různorodých surovin kontinentu i moře, ale vždy v kombinaci s rýží.

Ingredience

  • 500 g kuřecího masa (horní a dolní stehýnka)
  • 100 g sépie
  • 200 g slávek
  • 2 papriky (zelená a červená)
  • 100 g cibule
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 100 g zelených fazol. lusků
  • 100 g velkých fazolí
  • 200 ml oleje
  • 100 g rajčat
  • 8 mořských ráčků
  • 4 srdce artyčoku
  • sůl
  • pepř
  • šafrán
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 200 g rýže

Příprava

  1. 1.
    Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, sépie očistěte a nakrájejte na kostičky i škeble dobře očistěte. Papriky nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno nasekejte. Fazolové lusky nakrájejte na menší kousky a namočené fazole napůl uvařte.
  2. 2.
    Na rozpáleném oleji opečte kuřecí maso a vyjměte je na talíř.
  3. 3.
    Na stejném oleji osmahněte cibuli, přidejte připravenou papriku, česnek a nakrájená oloupaná rajčata. Podlijte trochou vody a lehce povařte.
  4. 4.
    Do takto připravené omáčky vložte opečené kuřecí maso, mořské ráčky, slávky, na kostičky nakrájenou sépii, srdce artyčoku, fazolové lusky, napůl uvařené fazole a ve vodě rozpuštěný šafrán. Vše posolte, opepřete a přidejte Podravku.
  5. 5.
    Povařte, přidejte omytou rýži a duste za občasného podlévání vodou.

Servírování

Paellu podávejte se sezónním salátem.

Rada

Kromě rýže můžete suroviny na paellu vybírat podle vlastního přání.

Malé tajemství

Během dušení je nutno stále podlévat malým množstvím vody, místo míchání nádobu občas protřeste.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 898 / 3.754 - -
Tuky g 69,47 - -
Sacharidy g 28,71 - -
Vláknina g 5,34 - -
Bílkoviny g 47,78 - -
Sůl g 1,06 0 0
Vitamín A μg 742,05 19 15
Vitamín D μg 36,61 18 18
Vitamín E mg 40,05 182 182
Vitamín C mg 33,74 45 37
Draslík (K) mg 907,00 25 25
Fosfor (P) mg 727,90 91 91
Magnézium mg 230,30 77 58

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)