Palačinková roláda

  • 11.09.2013.
  • Střední
  • 60 min

Omrzely vás už klasické palačinkové trojúhelníčky? Vyzkoušejte nový způsob přípravy palačinek – palačinkovou roládu!

Ingredience

  • Těsto
  • 250 g pohankové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 500 ml vody
  • 2 vejce
  • Náplň
  • Lino lada nugát
  • Lino lada mléčná
  • Lino lada duo
  • moučkový cukr na posypání

Příprava

  1. 1.
    Pohankovou a polohrubou mouku, prášek do pečiva, sůl a vodu vložíme do mixéru a vyšleháme těsto. Necháme 30 odležet a poté přidáme vejce.
  2. 2.
    Z připravené směsi uděláme 16-18 palačinek.
  3. 3.
    První palačinku natřeme Lino ladou nugát a srolujeme do 2/3. Na zbylou 1/3 položíme další palačinku natřenou Lino ladou mléčnou, kterou také srolujeme pouze do 2/3. Třetí palačinku natřeme Lino ladou duo a postupně střídáme jednotlivé náplně.
  4. 4.
    Hotové palačinky nám vystačí na 2 rolády, na každou použijeme cca 8-9 kusů palačinek.
  5. 5.
    Obě rolády necháme 2 hodiny odležet v ledničce. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na cca 2 cm rolky.

Servírování

Rolády podáváme chlazené s kopečkem zmrzliny, ovocem a šlehačkou.

Malé tajemství

Palačinkovou roládu je nejlepší připravit den předem.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 250 / 1.045 - -
Tuky g 10,43 - -
Sacharidy g 34,12 - -
Vláknina g 2,92 - -
Bílkoviny g 5,53 - -
Sůl g 0,40 0 0
Vitamín A μg 48,58 1 1
Vitamín D μg 3,98 2 2
Niacin mg 2,57 18 13
Kyselina pantotenová mg 0,21 3 3
Draslík (K) mg 127,87 3 3
Fosfor (P) mg 121,27 15 15
Magnézium mg 50,98 17 13

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)