Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Pašticáda s noky

  • 12.04.2006.
  • Obtížné
  • 8 – 10
  • 140 min

S reprezentativní dalmátskou specialitou se můžeme setkat na různé způsoby. Podle tohoto receptu ji připravíte pro zvlášť vybranou společnost a příležitost.

Ingredience 8 – 10 

  • 2 kg mladé hovězí kýty
  • 20 g sušené slaniny
  • sůl
  • 2 lžíce hořčice
  • 200 ml oleje
  • 200 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g mrkve
  • 150 g petržele
  • 50 g celeru
  • 2 lžice Podravka přísady do jídel
  • 300 ml červeného vína
  • 40 g rajského protlaku
  • 6 sušených švestek
  • 6 sušených fíků
  • 1 jablko
  • bobkový list
  • lístky rozmarýnu
  • mateřídouška
  • pepř
  • Na noky:
  • 500 g brambor
  • 150 - 200 g mouky
  • 1 vejce
  • 60 g másla

Příprava

  1. 1.
    Maso omyjte, osušte a prošpikujte proužky slaniny. Dobře ho osolte, potřete hořčicí a olejem, a takto připravené nechte odpočinout nejméně 2 hodiny nebo přes noc.
  2. 2.
    Na rozpáleném oleji maso prudce opečte po všech stranách. Vyjměte maso a na stejném oleji krátce orestujte nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu. Vraťte maso do pánve, přidejte Podravka přísadu a duste pod pokličkou, za občasného podlévání menším množstvím směsi vína a vody asi 2 hodiny. Když je maso napůl měkké, přidejte rozmíchaný rajský protlak a pak i omyté švestky, fíky a na čtvrtky nakrájené jablko.
  3. 3.
    Před koncem dušení přidejte bobkový list, rozmarýn, mateřídoušku, opepřete a dle chuti osolte. Vyjměte maso, nakrájejte jej na plátky a dejte na zahřátý talíř. Zeleninu s omáčkou prolisujte, provařte a nalijte na maso. Podle přání můžete do prolisované omáčky přidat rozinky, namočené v trošce bílého vína.

Servírování

Jako přílohu k pašticádě se nejčastěji podávají vařené noky. Na přípravu noků uvařte brambory, oloupejte a ještě horké prolisujte. Přidejte mouku, máslo, vejce a posolte. Vypracujte těsto a rozdělte ho na dva až tři díly. Z každého dílu vytvořte váleček a nakrájejte jej na stejně velké kousky. Noky vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut a sceďte.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 774 / 3.235 - -
Tuky g 37,10 - -
Sacharidy g 40,80 - -
Vláknina g 4,31 - -
Bílkoviny g 63,57 - -
Sůl g 2,61 0 0
Vitamín A μg 4.858,94 121 97
Vitamín D μg 26,84 13 13
Vitamín C mg 23,70 32 26
Niacin mg 21,51 154 108
Draslík (K) mg 1.360,21 37 37
Fosfor (P) mg 556,02 70 70
Magnézium mg 96,50 32 24

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)