Pastýřský koláč s tuňákem (Shepherd´s pie)

  • 14.08.2013.
  • Střední
  • 6
  • 75 min

Pastýřský koláč s sebou přináší nádech nostalgie. Své hosty potěšíte, když tento slaný koláč budete podávat ozdobený středomořskými bylinkami.

Ingredience

  • Pyré:
  • 750 g brambor
  • sůl
  • 50 g másla
  • 75 ml mléka
  • 150 g strouhané goudy
  • Náplň:
  • 140 g cibule
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 balení krájených rajčat Podravka (390 g)
  • 200 ml pasírovaných rajčat Podravka
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 240 g uvařených fazolí červená ledvina Lagris
  • 320 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání formy

Příprava

  1. 1.
    Oloupané brambory uvařte ve slané vodě.
  2. 2.
    Brambory sceďte, rozmačkejte, přidejte máslo, mléko a polovinou nastrouhané goudy.
  3. 3.
    Vymíchejte dohladka a uchovejte v teple.
  4. 4.
    V pánvi zahřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a orestujte.
  5. 5.
    Jakmile cibule zesklovatí, přidejte na nudličky nakrájený celer a restujte 1 – 2 minuty. Poté do pánve vložte krájená a pasírovaná rajčata, Podravka přísadu a nechejte lehce probublávat cca 10 – 15 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří.
  6. 6.
    Přidejte uvařené fazole a okapaného tuňáka. Zlehka promíchejte. Směs vložte do vymazané zapékací mísy o průměru 20 – 26 cm.
  7. 7.
    Směs uhlaďte a pokryjte připraveným bramborovým pyré.
  8. 8.
    Posypejte druhou polovinou strouhané goudy a vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečte cca 20 minut nebo dokud pyré nezíská krásnou zlatou barvu.

Servírování

Podávejte horké.

Rada

Zapékací mísa by měla být vysoká max. 10 cm, aby si koláč zachoval svou šťavnatou a bohatou chuť.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 234 / 978 - -
Tuky g 27,13 - -
Sacharidy g 39,50 - -
Vláknina g 9,64 - -
Bílkoviny g 30,83 - -
Sůl g 3,10 0 0
Vitamín A μg 1.881,00 47 38
Vitamín D μg 145,62 73 73
Niacin mg 16,01 114 80
Kyselina pantotenová mg 1,19 17 17
Draslík (K) mg 1.285,21 35 35
Vápník (Ca) mg 292,52 29 29
Fosfor (P) mg 468,57 59 59

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)