Pečená cizrna tří chutí

  • 19.09.2017.
  • Snadné
  • 4
  • 55 min

Cizrna je skvělá díky vysokému obsahu bílkovin, sacharidů, vlákniny a také některých vitamínů a minerálů. Vyzkoušejte ji zase trochu jinak – 3 hravé verze pro mlsné jazýčky.

Ingredience

  • 480 g cizrny Lagris
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1.verze
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2.verze
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1/4 lžičky černého mletého pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 3.verze
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušené mateřídoušky
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli

Příprava

  1. 1.
    Cizrnu uvaříme podle návodu na obalu do měkka, poté scedíme, osušíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  2. 2.
    Pečeme 30-40 minut v troubě předehřáté na 200°C dokřupava.
  3. 3.
    Takto připravenou cizrnu rozdělíme do třech misek, zakápneme olivovým olejem a promícháme.
  4. 4.
    Do každé misky přidáme koření podle ingrediencí a řádně promícháme, aby se chutě propojily.

Servírování

Podáváme jako zdravé mlsání k televizi či pro návštěvu, můžeme i přidat do salátu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 283 / 1.183 - -
Tuky g 10,31 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 1,29 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 5,76 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 2,18 - -
Sacharidy g 38,28 - -
Vláknina g 11,01 - -
Bílkoviny g 11,99 - -
Sůl g 2.190,84 91 91
Vitamín A μg 0,28 0 0
Kyselina pantotenová mg 0,37 5 5
Draslík (K) mg 611,92 17 17
Vápník (Ca) mg 99,28 10 10

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)