Pečená kachna v pomerančové omáčce

  • 20.12.2004.
  • Obtížné
  • 4 – 6
  • 150 min

Složitější příprava této speciality se liší od přípravy tradiční kachny. V tomto receptu se mísí intenzivní chutě slaných a sladkých složek a společně tvoří neobvyklý hlavní chod svátečního jídelníčku.

Ingredience 4 – 6 

  • 1 kachna (1,5–2 kg)
  • 1 lžíce Podravky
  • 50 ml horké vody
  • teplá voda na podlévání
  • Na potírání:
  • 80 g medu
  • 3 lžíce octu
  • 3 lžíce oleje
  • Na nádivku:
  • 1 pomeranč
  • 2 pórky
  • Na rýžové krokety:
  • 150 g dlouhozrnné rýže
  • 1-2 lžíce strouhanky
  • 100 g na kostičky nakrájeného eidamu
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 vejce
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžičky Podravky
  • 500 ml vody
  • olej na smažení
  • Na omáčku:
  • ½ lžičky zázvoru
  • 2-3 lžíce bílého vína
  • 50-100 ml vody
  • 1-2 lžičky škrobové moučky
  • pepř
  • sůl

Příprava

  1. 1.
    Kachnu vykuchejte, omyjte a potřete zevnitř i zvenčí Podravkou.
  2. 2.
    V menší misce smíchejte med, ocet a lžíci oleje, touto směsí potřete kachnu ze všech stran. Do útroby vložte půlku pomeranče a bílou část očištěného pórku.
  3. 3.
    Na olejem namazaný pekáč dejte kachnu, podlijte horkou vodou a pečte v zahřáté troubě na 190°C. Během pečení kachnu potírejte zbylou směsí medu, octu a oleje, podlévejte teplou vodou.
  4. 4.
    Po hodině rozložte kolem kachny zbylé plátky pomeranče a pečte ještě asi hodinu.
  5. 5.
    Mezitím připravte přílohu, tj. rýžové krokety. Rýži dejte do vroucí vody, přidejte Podravku a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Stáhněte z plamene a nechte vychladnout.
  6. 6.
    Přidejte nastrouhaný sýr, rozkvedlané vejce, zázvor, petrželku, strouhanku a vše dobře promíchejte. Rukou vytvořte malé kuličky a do každé dejte kostičku sýra.
  7. 7.
    Rýžové kuličky obalujte ve strouhance a osmažte dozlatova na oleji.
  8. 8.
    Pečenou kachnu vyjměte z pekáče a slijte přebytečný tuk. Omáčku proceďte a nalijte do menší nádoby.
  9. 9.
    Přidejte zázvor, pepř, víno a s vodou rozmíchanou škrobovou moučku. Za stálého míchání povařte 1-2 minuty. Podle potřeby omáčku přisolte.

Servírování

Pečenou kachnu naporcujte a podávejte s omáčkou a rýžovými kroketami.

Rada

Omáčka bude ještě chutnější, když do ní přidáte trochu nakrájené pomerančové kůry.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 971 / 4.059 - -
Tuky g 50,30 - -
Sacharidy g 101,08 - -
Vláknina g 4,19 - -
Bílkoviny g 29,62 - -
Sůl g 5,72 0 0
Vitamín A μg 1.099,91 27 22
Vitamín D μg 48,32 24 24
Vitamín E mg 15,40 70 70
Vitamín C mg 33,66 45 37
Draslík (K) mg 701,95 19 19
Vápník (Ca) mg 334,10 33 33
Fosfor (P) mg 395,41 49 49

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)