Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Pečené srnčí

  • 10.03.2006.
  • Obtížné
  • 4
  • 120 min

Jídlo plné fantazie ze srnčího masa vás překvapí ovocnou příchutí brusinkového džemu a vyprovokuje vaši chuť tymiánem, jalovcem, bobkovým listem a Podravkou. Suchá slanina má v srnčí pečeni čestné místo.

Ingredience

  • 1,3 kg Srnčí kýty
  • 50 g suché slaniny
  • 50 ml oleje
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g cibule
  • 1 plátek pomeranče
  • 1 plátek citronu
  • 100 ml pasírovaných rajčat
  • 1-2 lžičky brusinkového džemu
  • 1-2 lžíce nasekané petrželky
  • Na marinádu:
  • 1 lžíce Podravky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 30 ml oleje
  • 3-4 zrna jalovce
  • 1 bobkový list

Příprava

  1. 1.
    Srnčí kýtu odblaňte a potřete Podravkou, pepřem, prolisovaným česnekem a tymiánem.
  2. 2.
    Suchou slaninu nakrájejte na proužky a prošpikujte kýtu.
  3. 3.
    Maso přelijte asi 30 ml oleje, přidejte jalovec a bobkový list, pokryjte celofánem a nechte marinovat na chladném místě asi 24 hodin.
  4. 4.
    Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na větší kusy, cibuli nakrájejte na plátky. Na oleji opečte po všech stranách marinované maso společně s kořením. Vložte na pekáč.
  5. 5.
    Na stejné pánvi na zbylém tuku opečte nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a přidejte na pekáč k masu.
  6. 6.
    Přidejte asi 50 ml vody, přikryjte alobalem a pečte asi hodinu v zahřáté troubě na 180 -200°C. Potom přidejte plátky pomeranče a citronu, podlijte ještě trochou vody a zakryté pečte, dokud maso nezměkne.
  7. 7.
    Pečené srnčí vyjměte z trouby a dejte na teplé místo. Odstraňte bobkový list a jalovcová zrna, zeleninu s omáčkou rozmixujte a dejte do odpovídající nádoby. Přidejte propasírovaná rajčata a asi 250 ml vody. Společně krátce povařte a podle potřeby posolte. Do omáčky přidejte brusinkový džem a petrželku.

Servírování

Teplou srnčí kýtu nakrájejte na řízky, přelijte připravenou omáčkou a podávejte s těstovinami podle chuti.

Rada

Během pečení srnčí kýtu obracejte a podle potřeby podlévejte vývarem nebo vodou.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 852 / 3.561 - -
Tuky g 37,00 - -
Sacharidy g 13,65 - -
Vláknina g 3,12 - -
Bílkoviny g 111,28 - -
Sůl g 6,50 0 0
Vitamín A μg 6.839,67 171 137
Vitamín D μg 40,50 20 20
Vitamín C mg 35,27 47 39
Niacin mg 24,51 175 123
Draslík (K) mg 1.689,45 46 46
Fosfor (P) mg 885,12 111 111
Magnézium mg 120,59 40 30

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)