Perkelt à la čarda

  • 14.06.2006.
  • Střední
  • 4
  • 50 min

Perkelt, podobný guláši, ale rafinovanější, je asi jedno z nejznámějších maďarských jídel. Může se připravovat z různých druhů masa, ale hlavně je důležitá paprika, která se zde používá čerstvá, kyselá i sušená, celá, krájená i mletá.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 600 g vepřové kýty
  • 4 lžíce oleje
  • 100 g cibule
  • 10 g mleté sladké červené papriky
  • sůl
  • 100 g rajčat
  • 2 papriky (zelená a červená)
  • 1 pálivá paprička
  • 1 lžíce Podravky přísady do jídel

Příprava

  1. 1.
    Maso nakrájejte na proužky, cibuli na tenké plátky, očištěnou papriku na menší kousky a oloupaná rajčata na kostičky.
  2. 2.
    Na zahřátém oleji orestujte cibuli do světle žluté barvy . Snižte teplotu, přidejte mletou papriku a hned promíchejte.
  3. 3.
    Potom přidejte maso, opečte ho, přidejte nakrájenou pálivou papričku a posypejte Podravkou. Zalijte menším množstvím vody a zakryté duste. Občas promíchejte a podle potřeby dolévejte malé množství vody.
  4. 4.
    Když je maso napůl měkké, přidejte papriku a rajčata, nakonec můžete podle chuti přidat lžičku mouky, rozmíchanou v trošce vody. Vše dohromady ještě krátce poduste.

Servírování

Jako přílohu můžete podávat originální maďarské halušky nebo široké nudle.

Rada

V zimním období můžete místo čerstvé papriky použít konzervovanou kyselou papriku.

Malé tajemství

Tajemství perkeltu je v dušení s postupným podléváním malého množství vody. Jelikož zelenina pustí hodně šťávy, je výsledná omáčka řidší, než jsme zvyklí. Zda ji zahustíte, už zůstává na vás.

Poznámka

Toto jídlo můžete také zmrazit
Zmražení: Jídlo vychlaďte a rozdělte do sáčků, podle toho kolik porcí jste připravili, uzavřete a dejte zmrazit.
Rozmražení: Nechte rozmrazit několik hodin v ledničce, potom zahřívejte v nádobě s malým množstvím vody na mírné teplotě.
Trvanlivost: 60 až 90 dní.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 407 / 1.701 - -
Tuky g 21,13 - -
Sacharidy g 9,36 - -
Vláknina g 2,44 - -
Bílkoviny g 43,56 - -
Sůl g 0,22 0 0
Vitamín A μg 5.793,12 145 116
Vitamín D μg 18,00 9 9
Vitamín C mg 181,56 242 202
Niacin mg 17,03 122 85
Draslík (K) mg 925,67 25 25
Fosfor (P) mg 422,65 53 53
Magnézium mg 57,81 19 14

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)