Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Druh cookies: Technické informace, Marketing
Nastavení

Pikantní krůtí řízky

  • 05.07.2004.
  • Obtížné
  • 4
  • 80 min

Krůtí maso je velmi oblíbené pro svou nízkou kalorickou hodnotu a nízký obsah cholesterolu, ale v žádném případě vás kvůli uvedeným vlastnostem neochudí o gurmánské zážitky. Aby bylo maso ještě více aromatické, marinujte řízky den předem.

Ingredience

  • 600 g krůtích řízků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4-6 plátků tence nakrájené slaniny (15 g)
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžička škrobové moučky
  • Na marinádu:
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky nebo 1 lžíce čerstvé
  • 2 lžičky sušené máty nebo1 lžíce čerstvé
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky Podravky
  • Na přílohu:
  • 250 g cizrny
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička nasekaného kmínu
  • pepř
  • 1 lžička Podravky
  • 3 lžíce olivového oleje

Příprava

  1. 1.
    Krůtí prsa nakrájejte na řízky a přes průhlednou fólii naklepejte.
  2. 2.
    V menší misce smíchejte olivový olej, mátu, bazalku, citrónovou šťávu a Podravku. Promíchanou směsí pomažte řízky po obou stranách. Z řízků tvořte rolky a každou zabalte do plátku slaniny, okraje připevněte párátky.
  3. 3.
    Houby omyjte, nakrájejte na větší kusy, a cizrnu (kterou jste den předem namočili) uvařte.
  4. 4.
    Připravené řízky opečte na zahřátém oleji po obou stranách. Přidejte houby a dohromady poduste, dokud houby a maso nebudou měkké. Podle potřeby podlijte trochou vody. Před koncem přidejte víno a škrobovou moučku, kterou jste rozmíchali v 50 ml vody.
  5. 5.
    Vařenou cizrnu rozmixujte, přidejte horkou vodu, ve které se vařila, vraťte do nádoby, přidejte olivový olej, kmín, pepř, Podravku a citrónovou šťávu. Promíchejte a ještě krátce povařte.

Servírování

Krůtí řízky podávejte s cizrnovou kaší a zeleným salátem.

Rada

Aby bylo maso ještě více aromatické, marinujte řízky den předem.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 623 / 2.604 - -
Tuky g 33,95 - -
Sacharidy g 23,53 - -
Vláknina g 6,16 - -
Bílkoviny g 54,13 - -
Sůl g 2,02 0 0
Vitamín A μg 176,32 4 4
Vitamín D μg 56,45 28 28
Vitamín C mg 12,22 16 14
Niacin mg 23,17 166 116
Draslík (K) mg 886,82 24 24
Vápník (Ca) mg 86,26 9 9
Fosfor (P) mg 507,78 63 63

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)