Plněná rajčata alla Podravka

  • 17.04.2004.
  • Střední
  • 6
  • 30 min

Plody země a moře v jednom receptu. Jedinečná rybí náplň v červeném objetí rajčat.

Ingredience

  • 6 větších rajčat
  • 1 lžička Podravka přísady do jídel
  • 300 g filetů štikozubce
  • sůl
  • 4 lžíce jemného ajvaru Podravka
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • pepř
  • 1 citrón

Příprava

  1. 1.
    Rajčata omyjte, odkrojte horní část a lžící vydlabejte. Posypejte je Podravka přísadou, otočte a nechte okapat.
  2. 2.
    Filety štikozubce uvařte ve slané vodě, potom sceďte, nechte vychladnout a nakrájejte na malé kousky.
  3. 3.
    Dejte do mísy, přidejte jemný ajvar, nadrobno nakrájený česnek, olivový olej, petrželku a pepř. Vše lehce promíchejte a naplňte rajčata.

Servírování

Plněná rajčata položte na listy hlávkového salátu a podávejte s olivami.

Rada

Místo vaření můžete čerstvou rybu posypat Podravka přísadou, pokapat citrónovou šťávou, potřít olivovým olejem a péci v troubě vyhřáté na 80 - 100 °C 8 - 10 minut.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 148 / 619 - -
Tuky g 8,00 - -
Sacharidy g 10,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bílkoviny g 11,00 - -
Sůl g 3,42 0 0
Vitamín A μg 821,00 21 16
Vitamín D μg 30,00 15 15
Vitamín C mg 42,00 56 47
Niacin mg 4,00 29 20
Draslík (K) mg 889,00 24 24
Vápník (Ca) mg 42,00 4 4
Fosfor (P) mg 126,00 16 16

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)