Plněná telecí prsa

  • 14.06.2006.
  • Obtížné
  • 6
  • 140 min

Městská, hlavně středoevropská kuchyně, ráda plní telecí prsa různými nádivkami. I když je to pokrm složitější, určitě Vás odmění za vynaloženou námahu.

Ingredience

  • 2 kg telecích prsou
  • Na nádivku:
  • 3 pivní preclíky
  • 250 ml mléka
  • 1 cibule
  • 2 svazečky petrželky
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 50 g másla
  • strouhaná citrónová kůra
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 50 ml oleje
  • tymián
  • 50-100 ml bílého vína
  • 1 lžíce Podravky

Příprava

  1. 1.
    Telecí prsa vykostěte a odstraňte přebytečný tuk, v mase vytvořte kapsu.
  2. 2.
    Na nádivku nakrájejte preclíky a zalijte je horkým mlékem. Zakryjte a nechte chvíli stát. Cibuli a petrželku nasekejte, kloboučky hub nakrájejte na proužky a nožičky na kostičky.
  3. 3.
    Na másle osmažte cibuli, nasekanou petrželku a houby. Restujte asi 5 minut, dokud se neodpaří tekutina.
  4. 4.
    Zbylé máslo utřete do pěny, přidejte citrónovou kůru a šťávu, namočené preclíky, rozšlehaná vejce, připravené houby a strouhanku. Posolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a Podravku.
  5. 5.
    Naplňte prsa a kapsu připevněte. Na povrchu maso trochu posolte. V pekáči rozpalte olej a dobře opečte maso po obou stranách, přilijte trochu vody, překryjte alobalem a pečte asi hodinu a půl na 200 °C. Před koncem pečení sejměte alobal, zalijte vínem, do kterého jste předtím přimíchali trochu tymiánu.
  6. 6.
    Pečená telecí prsa nechte odpočinout asi 15 minut, nakrájejte je na kusy, položte na talíř a přelijte šťávou z pečení.

Servírování

Jako přílohu k tomuto výtečnému jídlu můžete podávat různé druhy čerstvého salátu nebo vařenou zeleninu a dušené hlívy.

Rada

Stejným způsobem můžete nadívat telecí kýtu nebo plec.

Malé tajemství

Houby se předem podusí, aby během pečení nepustily přebytek tekutiny a nádivka tak zůstala kompaktní.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 443 / 1.852 - -
Tuky g 22,12 - -
Sacharidy g 47,12 - -
Vláknina g 7,96 - -
Bílkoviny g 14,28 - -
Sůl g 2,27 0 0
Vitamín A μg 434,47 11 9
Vitamín D μg 34,90 17 17
Vitamín E mg 6,49 29 29
Niacin mg 3,47 25 17
Draslík (K) mg 177,48 5 5
Vápník (Ca) mg 127,07 13 13
Fosfor (P) mg 127,23 16 16

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)