Plněné olihně v rajčatové omáčce

  • 03.09.2006.
  • Střední
  • 4 – 6
  • 45 min

Loligo vulgaris, česky řečeno olihně, jsou zdrojem gastronomických zážitků již od dob antiky. Ať už pečené, smažené, grilované nebo plněné, jako je tomu v tomto receptu, vždy příjemně oživí jídelníček. Skvěle se k nim hodí bílé víno.

Ingredience 4 – 6 

  • 1 kg olihní
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 100 g mozzarelly
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky Podravky s bylinkami
  • 70 ml olivového oleje
  • Suroviny na omáčku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželové natě
  • 300 ml Podravka rajčatového protlaku
  • 2 lžičky Podravky s bylinkami
  • 100 ml vína prosseco
  • 150 g cherry rajčátek
  • pepř

Příprava

  1. 1.
    Olihně omyjeme a dobře osušíme. Ramena nakrájíme nadrobno.
  2. 2.
    Nakrájené olihně smícháme se strouhankou, parmazánem, mozzarellou nakrájenou na kostičky, nasekaným česnekem, Podravkou s bylinkami a 50 ml olivového oleje.
  3. 3.
    Připravenou směs smažíme na olivovém oleji cca 10 minut. Hotovou směsí naplníme těla olihní.
  4. 4.
    Rajčatová omáčka: na druhé pánvi krátce opečeme cibulku nakrájenou na plátky, nasekaný česnek a petrželovou nať. Přidáme Podravka rajčatový protlak, Podravku s bylinkami a pepř. Vaříme na mírném ohni 5 minut.
  5. 5.
    Do omáčky přimícháme prosseco a cherry rajčátka nakrájené na čtvrtiny. Vaříme dalších 5 minut.

Servírování

Plněné olihně servírujeme s bramborovou nebo kukuřičnou kaší.

Rada

Olihně připravujeme na větší pánvi. Pokládáme je do ještě studeného olivového oleje a poté pečeme částečně přikryté.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 398 / 1.664 - -
Tuky g 19,63 - -
Sacharidy g 17,43 - -
Vláknina g 1,58 - -
Bílkoviny g 32,78 - -
Sůl g 3,93 0 0
Vitamín A μg 708,81 18 14
Vitamín E mg 6,20 28 28
Vitamín C mg 22,24 30 25
Niacin mg 10,63 76 53
Draslík (K) mg 697,08 19 19
Vápník (Ca) mg 241,30 24 24
Fosfor (P) mg 501,19 63 63

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)