Plněné pečené brambory

  • 17.11.2008.
  • Snadné
  • 4
  • 80 min

Milujete brambory na 100 způsobů? Nabízíme vám i 101. způsob. Naplňte brambory směsí sýra, zeleniny a koření, které vás zahřeje, jako je česnek a Podravka Pikant. Podávejte s hlávkovým salátem a jednoduchý oběd je hotov.

Ingredience

  • 8 středně velkých brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • 50 g gorgonzoly
  • 100 g mozzarelly
  • 1 lžička Podravka přísady Pikant
  • 200 g čerstvé papriky
  • 150 g čerstvých rajčat
  • 2-3 lžíce oleje

Příprava

  1. 1.
    Brambory ve slupce omyjte a osušte na papírovém ubrousku.
  2. 2.
    Vložte je na alobalem vyložený plech a pečte asi 1 hodinu v zahřáté troubě (až brambory změknou).
  3. 3.
    Pečené brambory do poloviny oloupejte a oloupanou část vydlabejte.
  4. 4.
    Vydlabané kousky brambor rozmačkejte, přidejte prolisovaný česnek, smetanu, strouhané sýry a Podravku Pikant.
  5. 5.
    Čerstvé papriky a rajčata očistěte od semínek, nakrájejte na kostičky, opečte na oleji a přidejte do směsi.
  6. 6.
    Touto náplní naplňte připravené pečené brambory a ještě krátce zapečte v troubě.

Servírování

Podávejte s hlávkovým salátem.

Rada

Brambory můžete podávat také jako přílohu k masu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 288 / 1.204 - -
Tuky g 19,66 - -
Sacharidy g 16,03 - -
Vláknina g 3,33 - -
Bílkoviny g 13,05 - -
Sůl g 1,17 0 0
Vitamín A μg 3.416,15 85 68
Vitamín E mg 8,83 40 40
Vitamín C mg 111,20 148 124
Niacin mg 3,54 25 18
Draslík (K) mg 538,38 15 15
Vápník (Ca) mg 287,49 29 29
Fosfor (P) mg 239,89 30 30

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)