Pohankové suflé s limetkou

  • 25.05.2016.
  • 4
  • 55 min

Zdravější varianta čokoládového suflé. Ozdobte jej čerstvými jahodami a podávejte jako dezert ke kávě.

Ingredience

  • 200 ml pohanky Lagris
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • 5 vrchovatých lžic cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z jedné limetky
  • 4 vejce (rozdělená na žloutky a bílky)
  • máslo a hrubá mouka na vysypání
  • čerstvé jahody
  • moučkový cukr

Příprava

  1. 1.
    Pohanku uvaříme za stálého míchání v lehce osoleném mléce s máslem, dvěma lžícemi cukru a krupičkou doměkka, až vznikne hustá kaše.
  2. 2.
    Necháme chvíli vychladnout, přidáme vanilku, kůru z umyté limetky a žloutky. Dobře promícháme.
  3. 3.
    Z bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh. Do pohankového základu vmícháme polovinu sněhu a promícháme. Poté přidáme druhou polovinu sněhu a lehce promícháme.
  4. 4.
    Těsto klademe do máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných formiček a pečeme při teplotě 200 – 210 °C cca 15 minut.

Servírování

Podáváme ihned po vytažení z trouby, aby suflé bylo uvnitř vláčné a šťavnaté.

Rada

Suflé můžeme zaprášit moučkovým cukrem a ozdobit čerstvými kousky jahod.