Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Pohankový štrúdl

  • 22.03.2004.
  • Obtížné
  • 6 – 8
  • 70 min

Ve slovinském městě Kostanjevica nadchnul náš Podravka gastronomický tým místní hostinec „Žolnir“. Našli jsme zde totiž skvělé jídlo z již skoro zapomenuté plodiny – pohanky. Pojďme společně její kouzlo a chuť znovu objevit.

Ingredience 6 – 8 

  • Suroviny:
  • 500 g jemné mleté pohankové mouky
  • 500 ml vody
  • sůl
  • trochu bílé mouky
  • Náplň:
  • 400 g čerstvého tvarohu
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 50 g strouhanky
  • 50 g másla
  • 1 lžička Podravky ochucovadla
  • sůl

Příprava

  1. 1.
    Pohankovou mouku dáme do větší nádoby a přelijeme ji horkou osolenou vodou. Vše dobře promícháme a necháme odležet.
  2. 2.
    Náplň: scezený tvaroh přepasírujeme, přidáme smetanu, vejce, sůl, Podravku a vše dobře promícháme.
  3. 3.
    Vychladnuté těsto položíme na desku pomoučenou bílou moukou. Těsto rozdělíme na dva díly a každý díl vyválíme na 0,5 cm silné pláty. Po těstě rozetřeme náplň z tvarohu a vše posypeme strouhankou.
  4. 4.
    Těsto pevně zavineme do štrúdlu. Oba štrúdly vložíme do vlhkých ubrousků posypaných strouhankou. Štrúdly zavineme do ubrousků a zavážeme nití.
  5. 5.
    Na 30 minut vložíme vařit do vroucí osolené vody. Po vytažení z horké lázně odstraníme ubrousky, necháme chvíli vychladnout, nakrájíme na kolečka a ty pak přelijeme strouhankou opečenou na másle.

Servírování

Štrúdl podáváme jako samostatný chod či jako přílohu. Příjemně vás překvapí, když ho posypete cukrem.

Rada

Poměr mouky a vody je různý, závisí od způsobu mletí mouky. U hrubě mleté mouky je poměr 350 g mouky a 600 ml vody.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 344 / 1.438 - -
Tuky g 9,00 - -
Sacharidy g 52,00 - -
Vláknina g 6,00 - -
Bílkoviny g 15,00 - -
Sůl g 1,65 0 0
Vitamín A μg 310,00 8 6
Vitamín D μg 8,00 4 4
Vitamín E mg 1,00 5 5
Niacin mg 6,00 43 30
Draslík (K) mg 427,00 12 12
Fosfor (P) mg 237,00 30 30
Magnézium mg 161,00 54 40

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)