Polévka "Anička"

  • 20.04.2004.
  • Snadné
  • 4
  • 40 min

Kdo by odolal polévce s tak rozkošným jménem! Anička je hustá polévka, na jejíž přípravu potřebujete především brambory a mléko. Díky jednoduchosti přípravy si Anička určitě najde cestu i do vaší kuchyně.

Ingredience

  • 250 ml vody
  • 200 g cibule
  • 500 g brambor
  • 3 lžičky Podravka přísady do jídel
  • špetka kmínu
  • 1 l mléka
  • 20 g škrobové moučky
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • pažitka na ozdobu

Příprava

  1. 1.
    Do vroucí vody dejte na plátky nakrájenou cibuli, kostičky brambor, Podravka přísadu a kmín, a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Poté slijte a uchovejte v teple.
  2. 2.
    V druhém hrnci přimíchejte do vroucího mléka škrobovou moučku rozmíchanou v troše vody a krátce povařte.
  3. 3.
    Stáhněte z plotny, přimíchejte rozmíchaná vejce, žloutek a dochuťte citrónovou šťávou. Do hotové polévky přidejte uvařené brambory.

Servírování

Teplou polévku nalijte na talíře a posypejte čerstvě nakrájenou pažitkou.

Rada

Podle přání můžete do polévky přidat kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer).

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 234 / 978 - -
Tuky g 8,00 - -
Sacharidy g 29,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bílkoviny g 10,00 - -
Sůl g 1,25 0 0
Vitamín A μg 379,00 9 8
Vitamín D μg 81,00 41 41
Vitamín C mg 16,00 21 18
Niacin mg 3,00 21 15
Draslík (K) mg 661,00 18 18
Vápník (Ca) mg 229,00 23 23
Fosfor (P) mg 252,00 32 32

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)