Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Polévka s játrovými knedlíčky

  • 19.01.2005.
  • Střední
  • 4
  • 45 min

Polévka s játrovými knedlíčky jistě zdomácněla i ve vaší kuchyni. Když jde o nedělní oběd nebo o sváteční událost, bude tato polévka dokonalým úvodem k tomu, co bude následovat.

Ingredience

  • 1 l vývaru z masa (příp. 2 kostky hovězího bujónu Podravka)
  • Na játrové knedlíčky:
  • 200 g hovězích jater
  • 120 g staršího pečiva nebo bílého chleba
  • 250 - 300 ml mléka
  • 20 g másla
  • 40 g cibule
  • 2 vejce
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžičky sušené majoránky
  • 1 lžičky pepře
  • 2 lžičky Podravka přísady do jídel

Příprava

  1. 1.
    Hovězí játra očistěte a potom umelte na masovém mlýnku.
  2. 2.
    Starší pečivo nakrájejte na kostičky, přelijte mlékem a nechte stát asi 10 - 15 minut, potom sceďte.
  3. 3.
    Na másle krátce orestujte nakrájenou cibuli a vychlaďte. Do hlubší nádoby dejte připravená játra, pečivo, rozmíchaná vejce, pepř, majoránku, petrželku, orestovanou cibuli a Podravka přísadu.
  4. 4.
    Vše dobře promíchejte a podle potřeby přidejte 2 - 3 lžíce strouhanky a nechte asi 10 - 15 minut odpočinout.
  5. 5.
    Tvořte knedlíčky střední velikosti a vařte je v mírně osolené vroucí vodě asi 15 minut. Uvařené knedlíčky podávejte v horké hovězí polévce. Polévku můžete připravit také s hovězí kostkou tak, že do litru vroucí vody dáte 2 kostky hovězího bujónu a vaříte pět minut.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 376 / 1.572 - -
Tuky g 13,19 - -
Sacharidy g 38,98 - -
Vláknina g 1,34 - -
Bílkoviny g 24,89 - -
Sůl g 3,90 0 0
Vitamín A μg 20.102,80 503 402
Vitamín D μg 48,64 24 24
Vitamín C mg 14,78 20 16
Niacin mg 14,90 106 75
Draslík (K) mg 511,79 14 14
Vápník (Ca) mg 338,67 34 34
Fosfor (P) mg 338,67 42 42

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)