Polévka s krevetkami

  • 20.12.2004.
  • Střední
  • 4 – 6
  • 40 min

Rafinovaný úvod do svátečního menu: lehká nakyslo-pikantní polévka s chutí mořských hlubin vám povzbudí chuť k jídlu a připraví vás na další delikatesy.

Ingredience 4 – 6 

  • 500 g krevetek
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžíce Podravky
  • 1 čili paprička
  • pepř
  • špetka mletého koriandru
  • 3 stvoly celeru
  • 1,5 l vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 g nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hlavička cibule
  • 80 g rýže

Příprava

  1. 1.
    Na zahřátém olivovém oleji krátce osmahněte celé stroužky česneku a zázvor. Vše zalijte vodou.
  2. 2.
    Když se začne vařit, přidejte nakrájené stvoly celeru, celou cibuli, čili papričku, Podravku, koriandr, pepř a povařte pět minut.
  3. 3.
    Krevetky omyjte, odstraňte hlavičky a přidejte do polévky společně s rajčatovým protlakem a šťávou z limetky, vařte ještě 10 minut.
  4. 4.
    Před podáváním vyndejte čili papričku a česnek, zvlášť přimíchejte vařenou rýži.

Servírování

Podávejte polévku posypanou nahrubo nakrájenou celerovou natí.

Rada

Krevetky vařte přesně 10 minut, aby si zachovali dobrou konzistenci.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 129 / 539 - -
Tuky g 3,40 - -
Sacharidy g 6,36 - -
Vláknina g 0,70 - -
Bílkoviny g 18,63 - -
Sůl g 1,33 0 0
Vitamín A μg 49,44 1 1
Vitamín E mg 0,58 3 3
Vitamín C mg 3,81 5 4
Niacin mg 0,45 3 2
Draslík (K) mg 240,48 6 6
Vápník (Ca) mg 36,14 4 4
Fosfor (P) mg 16,78 2 2

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)