Polévka s rukolou a mořskými ráčky

  • 09.06.2006.
  • Snadné
  • 4
  • 25 min

Tato polévka představuje vrchol kulinářské dokonalosti: spojuje množství lahodných ingrediencí v jedinečně ochucenou polévku s rukolou a krevetami.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 150-200 g listů rukoly
  • 40 ml olivového oleje
  • 250 g ocásků z krevet nebo mořských ráčků
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g másla
  • 20 g škrobu
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 200 ml smetany
  • vícebarevný pepř
  • 1 polévková lžíce Podravka přísady

Příprava

  1. 1.
    Lístky rukoly opláchněte a pečlivě vysušte. Na pánvi krátce orestujte malé množství rukolových lístků s trochou olivového oleje. Poté je položte na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk.
  2. 2.
    Na pánev přidejte máslo a rychle orestujte krevety nebo mořské ráčky s trochou utřeného česneku. Přidejte škrob, promíchejte a nakonec přidejte víno. Přilijte 3 šálky vody a přiveďte pokrm k varu. Přidejte jednu polévkovou lžíci Podravka přísady a vařte cca 10 minut.
  3. 3.
    Jemně nakrájejte osušené lístky rukoly a přidejte je do polévky. Krátce polévku vařte, přidejte smetanu a mletý vícebarevný pepř.

Rada

Před vařením můžete krevety nebo mořské ráčky marinovat v citrónové šťávě. Dbejte však na to, abyste nepřekročili dobu marinování 20 minut. Zabráníte tím příliš výrazné citrónové chuti mořských plodů. Těsně před podáváním můžete přidat nakrájené lístky rukoly a polévku zamíchat. Tím podtrhnete kontrastní chuť rukoly v této krémové polévce.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 480 / 2.006 - -
Tuky g 44,63 - -
Sacharidy g 10,51 - -
Vláknina g 2,20 - -
Bílkoviny g 7,39 - -
Sůl g 0,36 0 0
Vitamín A μg 2.759,53 69 55
Vitamín D μg 21,87 11 11
Vitamín E mg 7,26 33 33
Vitamín C mg 13,17 18 15
Draslík (K) mg 340,61 9 9
Vápník (Ca) mg 115,31 12 12
Fosfor (P) mg 111,71 14 14

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)