Polévka z pečených rajských jablíček

  • 16.08.2004.
  • Snadné
  • 4
  • 50 min

Výborná polévka pro horké letní dny! Tělu dodá dostatečné množství minerálů a vitamínů, ale především potěší všechny mlsné jazýčky. Jedinečnou chuť polévky podtrhne česnek a bazalka.

Ingredience

  • 800 g loupaných rajčat Podravka
  • 1 lžíce Podravka přísada do jídel
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce čerstvě nakrájené bazalky
  • 4 lžíce zakysané smetany

Příprava

  1. 1.
    Oloupaná rajčata vložíme do zapékací misky, přidáme Podravka přísadu, olej, cukr, balzamikový ocet, utřený česnek a vše dobře promícháme. Zapékací misku vložíme do trouby rozehřáté na 220 °C a pečeme přibližně 25 minut.
  2. 2.
    Upečená rajčata necháme trochu vychladnout a pak je nakrájíme. Takto připravená rajčata vložíme do hrnce, přidáme 150 ml teplé vody, nakrájenou bazalku a vaříme 2 - 3 minuty.

Servírování

Polévku podáváme se zakysanou smetanou a tortillami.

Rada

Na přípravu polévky můžete použít také čerstvá rajčata. V tomto případě je lepší volit zralejší rajčata, která před použitím oloupete.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 193 / 807 - -
Tuky g 15,43 - -
Sacharidy g 13,78 - -
Vláknina g 2,16 - -
Bílkoviny g 2,38 - -
Sůl g 1,28 0 0
Vitamín A μg 1.430,08 36 29
Vitamín D μg 5,22 3 3
Vitamín E mg 3,37 15 15
Vitamín C mg 29,37 39 33
Draslík (K) mg 508,11 14 14
Vápník (Ca) mg 90,45 9 9
Fosfor (P) mg 54,15 7 7

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)