Polévka z říčních ryb

  • 22.09.2004.
  • Střední
  • 6
  • 60 min

Maďaři jsou praví mistři v přípravě rybích polévek. Tato rybí polévka je nejchutnější, když ji připravíte z více druhů ryb. Výsledek hodinového kuchařského úsilí můžete servírovat samostatně nebo s těstovinami, případně pečivem.

Ingredience

  • 1,5 kg ryb (kapra, sumce, okouna)
  • 4 lžíce oleje
  • 300 g cibule
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 100 ml rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce Podravka přísady

Příprava

  1. 1.
    Ryby očistíme, okořeníme a nakrájíme na větší kusy.
  2. 2.
    Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme pálivou a sladkou mletou červenou papriku, rajčatový protlak a cca 100 ml vody. Vaříme na mírném ohni 10 minut.
  3. 3.
    Potom přidáme ryby, Podravka přísadu a zalijeme 1,5 litrem vody. Nádobu s rybou potřeseme a pokračujeme ve vaření asi 30 minut.
  4. 4.
    Před ukončením vaření přidáme nakrájený česnek a dosolíme.

Servírování

Rybí polévku můžeme podávat jako samostatné jídlo se širokými nudlemi.

Rada

Vzhledem k tomu, že výsledná rybí polévka je opravdu hustá a vydatná, nemusíte už připravovat hlavní chod.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 426 / 1.781 - -
Tuky g 23,44 - -
Sacharidy g 6,39 - -
Vláknina g 1,29 - -
Bílkoviny g 44,00 - -
Sůl g 1,80 0 0
Vitamín A μg 366,47 9 7
Vitamín D μg 100,00 50 50
Vitamín C mg 11,01 15 12
Niacin mg 13,00 93 65
Draslík (K) mg 992,83 27 27
Vápník (Ca) mg 122,79 12 12
Fosfor (P) mg 1.062,87 133 133

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)