Pórková polévka s quinoou a cizrnou

  • 01.01.1970.
  • 4
  • 35 min

Vychutnejte si lehce pikantní polévku s výbornou cizrnou a quinoou, která je považována za jednu ze superpotravin!

Ingredience

  • 1 větší pórek
  • 2 lžíce másla
  • 4 brambory
  • 3 lžíce quinoa bílá Lagris
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • drcené chilli
  • 2 lžičky karí
  • 1 konzerva cizrny nebo adekvátní množství sušené cizrny
  • 2 stroužky česneku

Příprava

  1. 1.
    Pokud budeme používat cizrnu sušenou, uvaříme ji předem podle návodu na obalu, propláchneme a pak se teprve pustíme do přípravy pórkové polévky.
  2. 2.
    Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky o hraně cca 2 cm.
  3. 3.
    Quinou dáme do hrnku a zalijeme cca 1 dcl vody a promícháme, aby byla zrnka ponořená - je dobré ji nechat nejprve 5 minut nabobtnat.
  4. 4.
    V kastrolu si rozpustíme máslo, dáme na něj pórek i brambory a oboje společně cca 5 minut opékáme. Pak zalijeme 0,8 l vroucí vody, přidáme namočenou quinou, sůl, pepř, muškátový oříšek, chilli a karí. Z cizrny slijeme tekutinu a pak cizrnu přidáme do hrnce.
  5. 5.
    Vše společně necháme vařit 15 minut. Poté přidáme prolisovaný česnek a necháme ještě přejít varem. Ochutnáme a můžeme osolit a přikořenit, je-li třeba.