Pražma královská s bramborami a jarní cibulkou

  • 10.05.2014.
  • Střední
  • 6
  • 60 min

Grilovanou rybou ochucenou rozmarýnem a olivovým olejem, podávanou s chutnými vařenými brambory, vytvoříte klasické jídlo ve středomořském stylu.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 1 polévková lžíce Podravka přísady do jídel
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kg pražmy královské (4-6 ks ryb)
  • větvička rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 svazek petrželové natě
  • Salát:
  • 600 g brambor
  • sůl
  • 150 g jarní cibulky
  • 100 ml olivového oleje
  • 50 ml balzamika

Příprava

  1. 1.
    Směsí Podravka přísady a olivového oleje potřeme kůži ryby. Necháme pár minut odležet.
  2. 2.
    Rybu upečeme na rozpáleném grilu za pravidelného potírání rozmarýnovou větvičkou namočenou ve směsi olivového oleje a Podravka přísady.
  3. 3.
    Mezitím si připravíme pesto z jemně utřeného česneku a listů petrželové natě.
  4. 4.
    Brambory uvaříme ve slupce, necháme lehce vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, zakápneme olivovým olejem a balzamikem a promícháme.

Servírování

Hotovou rybu potřeme připraveným pestem, zakápneme olivovým olejem a podáváme s bramborovým salátkem.

Rada

Abyste zabránili připečení ryby k mřížce grilu, potřete mřížku před grilováním olejem a k obracení ryby použijte dřevěné vařečky.

Malé tajemství

Brambory vařte vždy v osolené vodě, tím podtrhnete jejich přirozenou nasládlou chuť. Brambory vařené ve vodě bez soli jsou chuťově velmi nevýrazné.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 622 / 2.600 - -
Bílkoviny g 47,53 - -

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)