Pražman zlatý s bílou omáčkou, olivami a kapary

  • 19.10.2015.
  • Snadné
  • 4
  • 50 min

Jemné ryby, jako například pražmy, by měly být přelity jen lehkou smetanovou omáčkou, ozdobeny olivami a kapary a podávány s vařenými bramborami.

Ingredience

  • 8 ks filé z pražmanu zlatého (asi 150 g)
  • Podravka přísada do jídel Natura
  • 50 ml olivového oleje
  • 12 vypeckovaných zelených oliv
  • 1 lžíce kapar
  • 500 ml smetany
  • 1 lžička petrželky

Příprava

  1. 1.
    Filety pražmanu zlatého posypejte Podravka Naturou a nechte asi 30 minut odpočinout.
  2. 2.
    Ve velké pánvi zahřejte olivový olej, přidejte filety pražmanu zlatého kůží dolů a restujte asi 5 minut.
  3. 3.
    Přidejte nakrájené olivy a kapary a pokračujte v restování další minutu.
  4. 4.
    Přidejte smetanu (případně jen polovinu) a přiveďte k varu.
  5. 5.
    Opatrně otočte filety na druhou stranu. Přidejte sůl a pepř podle chuti. V případě potřeby můžete přidat trochu vody na zředění omáčky. Vařte další 2 - 3 minuty.

Servírování

Hotové filety podávejte s vařenými bramborami posypanými petrželkou.

Malé tajemství

Těsně před restováním filet nalijte do pánve trochu bílého vína. Tím zajistíte lepší chuť.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 561 / 2.345 - -
Tuky g 37,97 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 12,77 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 19,39 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 4,59 - -
Sacharidy g 9,16 - -
Vláknina g 0,28 - -
Bílkoviny g 44,40 - -
Sůl g 0,29 0 0
Vitamín A μg 1.070,55 27 21
Vitamín D μg 90,58 45 45
Niacin mg 12,91 92 65
Kyselina pantotenová mg 1,90 27 27
Draslík (K) mg 773,16 21 21
Vápník (Ca) mg 184,59 18 18
Fosfor (P) mg 568,88 71 71

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)