Příprava
-
1.
Chřest ostrouhejte, odstraňte dřevnaté části, svažte ho a postavte kolmo do hlubokého hrnce s vroucí slanou vodou. Voda má dosahovat do poloviny výšky chřestu, tak aby se vařil ve vodě, a vršky v páře. Chřest vařte asi 10 – 15 minut, dokud spodní části nejsou měkké.. Vyjměte z vody, sceďte a nechte vychladnout.
-
2.
Šunku nakrájejte na silnější nudličky a opečte na 30 g másla. Přidejte smetanu, Podravku a víno a krátce povařte. Před koncem přimíchejte pažitku a petrželku.
-
3.
Do žáruvzdorné nádoby, vymazané zbytkem másla, vložte vařený chřest, na něj připravenou šunku s omáčkou, posypejte strouhankou a nastrouhaným sýrem.
-
4.
Zapečte v troubě, zahřáté na 200°C asi 10 minut.
Servírování
Toto jídlo podávejte s vařenými těstovinami.
Rada
Místo pražské šunky můžete použít presovanou šunku .